ОСТАННІ НОВИНИ

З опалювального сезону Україна виходить із профіцитом потужності, – міністр

Наталя Дуляба

|

Незважаючи на масовані атаки РФ по енергетичній інфраструктурі, Україна вистояла і тепер опалювальний сезон завершить навіть із надлишком потужності. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко 4 березня під час розширеного засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад.

Із жовтня 2022 року Росія здійснила по енергетичній інфраструктурі 14 масованих ракетних ударів і 17 атак дронами-камікадзе. Окупанти вразили ключові енергетичні об’єкти: теплові електростанції, теплоелектроцентралі,  гідро- та гідроакумулюючі станції, підстанції системи передачі.

«Через такі безпрецедентні в сучасній історії терористичні атаки в енергосистемі України виник дефіцит генеруючої і трансформаторної потужності. У найбільш критичний період кількість відключених споживачів перевищувала 13,5 млн точок обліку – це понад 80% абонентів», – цитує пресслужба уряду Германа Галущенка.

Втім міністр наголосив, що колапсу, на який сподівалась Москва, так і не сталось, адже українські енергетики змогли зберегти енергосистему цілісною, а також забезпечити основні потреби об’єктів критичної інфраструктури і черговість електропостачання для всіх інших категорій споживачів.

За словами Галущенка, зараз уже 21 день поспіль в енергосистемі немає браку потужності, тож українцям уже не вимикають світла. Цього вдалося досягнути завдяки достроковому завершенню ремонтів на енергоблоках АЕС, оперативному відновленню низки енергоблоків теплової генерації, сприятливій погоді, збільшенню виробництва електричної енергії на ГЕС і сонячних електростанціях.

«Ми виходимо із складної зими повністю забезпечені паливом. Станом на 3 лютого запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ становлять 1160 тисяч тонн. Це на 375 тисяч тонн більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Запаси природного газу в підземних сховищах України складають 9,7 млрд кубометрів (близько до торішніх обсягів)», – зауважив Герман Галущенко.

При цьому в Україні вже розпочали підготовку до наступного опалювального сезону. Зараз активно ремонтують пошкоджені генеруючі потужності, відновлюють системи передачі і систем розподілу, а також розбудовують малу газову генерацію по населених пунктах та для окремих споживачів.

Як додають в Кабміні, для будівництва резервних систем живлення критичної інфраструктури і домогосподарств невеликих потужностей діятимуть окремі державні програми. Вони передбачають, зокрема, встановлення сонячних панелей чи вітротурбін з установками для зберігання енергії або з відповідним гібридним інвертором, який може працювати як в автономному режимі, так синхронізуючись із мережею.

Зауважимо, що наразі частина енергопотужностей України все ще перебуває під тимчасовою окупацією російських військ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *