ОСТАННІ НОВИНИ

Козловський досі не ліквідував надбудову на Січових Стрільців

Ольга Денисяка

|

Ексдепутат Львівської облради від «Європейської солідарності» Григорій Козловський не розібрав надбудову на пам’ятці архітектури на вул. Січових Стрільців, 2 у Львові, як це анонсувала Львівська міська рада. Про це повідомляють Наші.Гроші.Львів.

Ще навесні 2022 року управління охорони історичного середовища Львівської міськради подало в суд на Григорія та Петра Козловських про відновлення пам’ятки архітектури на вулиці Січових Стрільців, 2. У позовній заяві йшлось про те, що над будинком зводять конструкції «зі зміною конструктивної висоти будівлі та конфігурації даху», але містобудівні умови та обмеження на ці роботи не видавали.

«Роботи проводяться за відсутності затверджених або погоджених з відповідним органом охорони культурної спадщини програм та проєктів і передбачених законодавством дозволів», – написано в заяві.

Але в липні суд залишив цю позовну заявубез розгляду, бо представник управління довго не приходив на засідання. В управлінні нам повідомили, що їм нібито не надходили повідомлення про судові засідання.

Тоді ж у липні 2022-го головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів, що надбудову, яка виступає за межі даху, планують опустити.

«Ті роботи, що ведуть на Січових Стрільців – це питання пам’яткоохоронне. Законодавство у нас достатньо розмите, і ніхто не каже, що для реставрації пам’ятки потрібно брати містобудівні умови та обмеження. І тут питання, наскільки радикальними є зміни… Там ситуація насправді дуже проста. Там досить серйозно «дали штангу» технарі, які підготовлювали приміщення для устаткування на даху і вони, не радячись із архітектором, посунули технічне приміщення і його стало видно. Насправді зараз архітектори запропонували значно доречніше, правильніше рішення. І це дасть можливість весь верхній об’єм розмістити в межах існуючого об’єму даху», – розповів головний архітектор.

З часу цього інтерв’ю минуло сім місяців, але нічого не змінилося – надбудова і далі на місці. Ми звернулись за коментарем до Антона Коломєйцева, але протягом двох днів він не знайшов часу на коментар.

Ділянка під будівлею площею 0,1382 га з 28 грудня 2021 року належить 16-річній доньці Григорія Козловського Юліані. Цю землю депутати міськради віддали безкоштовно об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Свободи 11» у вересня 2019 року.

Тоді ж у грудні 2021-го Юліана Козловська отримала в подарунок 7,9 тис. кв. м будівлі на Січових Стрільців, 2. Ще 203 кв. м були подаровані її брату Святославу Козловському.

Роботи всередині і штраф на 170 тис. грн

Нагадаємо, влітку 2020 року управління охорони історичного середовища Львівської міської ради також склало припис про негайне припинення проведення будь-яких робіт із вибірки ґрунту та основ, демонтажу елементів та частин фундаменту, несучих та огороджуючи конструкцій будівлі на вул. Січових Стрільців, 2.

Крім того, ТОВ «Еліт-Нерухомість», яке зареєстроване за цією адресою, оштрафували на 170 тис. грн, згідно з постановою заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка про накладення фінансових санкцій за порушення законодавства про охорону культурної спадщини.

Втім цю постанову у грудні 2021 року Львівський окружний адміністративний суд визнав протиправною і скасував, оскільки не доведено, що саме «Еліт-Нерухомість» вчинила правопорушення. Це рішення залишив в силі і апеляційний суд у березні 2022 року, а вже в червні касаційний відмовився відкривати провадження. Припис управління охорони історичного середовище компанія скасувала в суді в тому ж 2020-му році.

ТОВ «Еліт-Нерухомість» належить Григорію Козловському, його батькові та Євгену Лобову. У грудні 2021 року в ЄДР опублікували інформацію щодо рішення товариства про припинення юридичної особи в результаті її ліквідації. Кредитори могли заявляти свої вимоги до 3 березня 2022 року. Але наразі, згідно з YouControl, фірма не перебуває в стані припинення діяльності.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *