ОСТАННІ НОВИНИ

Metro внесли до переліку міжнародних спонсорів війни

Ольга Денисяка

|

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло компанію Metro Cash & Carry до переліку міжнародних спонсорів війни. Таке рішення прийнято через позицію керівництва компанії продовжувати діяльність в росії. Про це повдіомили в пресслужбі НАЗК.

Крім бізнесу в сфері ритейлу, інтереси керівництва компанії тісно пов’язані зі стратегічними галузями російської економіки: нафтогазовою та банківською сферами. А це напряму впливає на підтримку російської військової машини.

Так, за результатами журналістських розслідувань, стало відомо, що ключовий акціонер Metro Cash & Carry Даніель Кретинські контролює EP Infrastructure (EPIF), що володіє 49% компанії Eustream. Ця компанія управляє газотранспортною системою, що транспортує російський газ до Центральної та Східної Європи.

«Поки увесь цивілізований світ відмовляється від енергоресурсів держави-терориста, керівництво Metro Cash & Carry демонструє, що співпраця з рф не лише не буде припинена, а  надалі лише посилюватиметься.  Про це свідчить і визнання Metro Cash & Carry прийнятною сплату картками “Мір” (проект “Сбербанку”) та реалізація нових проектів у росії, таких як мережа продуктових магазинів «біля дому» — «Фасоль», – йдеться в повідомленні.

Дослідники діяльності Metro Cash & Carry в рф також звертають увагу на участь компанії в ідеологічних російських ініціативах. Зокрема, наприкінці минулого року в інтернеті поширювалась інформація про те, що німецька мережа METRO в росії торгує «кувалдами Вагнера». Це той самий «атрибут» найманців з терористичної «ЧВК Вагнер», що набув умовної популярності в рф після публікацій жорстоких відео про начебто страту бійців ЧВК, які повернулися з українського полону.

«Вочевидь, у такий спосіб менеджмент торговельної мережі демонструє максимальну лояльність до режиму країни-агресора. До того ж, цей «сувенір» використовувався російською пропагандою як символ знущання з цивілізованого світу в особі Європарламенту, на адресу якого було відправлено інструмент після ухвалення резолюції про визнання рф державою-спонсором тероризму», – повідомили в НАЗК.

Нагадаємо, напередодні The Insider, Le Monde і Bellingcat оприлюднили спільне розслідування. У ньому йдеться про те, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну російська філія французького «Ашану» постачала товари російським військовим на окуповані українські території під прикриттям гуманітарної допомоги для цивільних. Також журналісти кажуть, що мережа допомагала мобілізовувати своїх працівників.

На це розслідування відреагувала українська мережа «Ашанів» і заявила, що «шокована» оприлюдненою інформацією, тож звернулась до головного офісу у Франції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *