ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові медики вилікували 5-річного хлопчика від лейкемії

Ольга Денисяка

|

З гематологічного відділення Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру виписали хлопчика, який пройшов повний цикл лікування від лейкемії під час війни та одужав. Про це повідомили в пресслужбі медзакладу.

Ромчик із Ковельського району потрапив до лікарні на початку червня минулого року. У п’ятирічного малюка волинські медики запідозрили пухлину: хлопчик сильно кашляв, гарячкував, а на рентгені виявили великий утвір середостіння.

Львівські фахівці після дообстеження змінили діагноз. Аналіз крові показував наявність бластних клітин, тож стало очевидно, що у дитини – гостра лейкемія. Один із варіантів цієї хвороби характеризується збільшенням лімфатичних залоз у грудній порожнині.

Батьки відмовились евакуюватись за кордон, вирішили залишитись у Центрі.

«Стан маленького пацієнта був важкий, лікувати потрібно було негайно. Йому розпочали програмну хіміотерапію, яку хлопчик успішно завершив. Три етапи протокольного лікування тривали 9 місяців та були ефективними. Зовсім недавно ми відпустили маму і малечу додому», – повідомила лікар-гематолог дитячий Олена Степанюк.

Зараз у малюка ремісія, певний час хлопчик матиме підтримувальну терапію (у таблетованій формі) в амбулаторних умовах. До Львова приїжджатиме лише на контрольні огляди.

«Коли рідні Ромчика звернулись за допомогою, ми уже оговтались від шоку перших місяців повномасштабної війни та цілком адаптувались до роботи у воєнний час. Не було таких частих тривог, і потрібні медикаменти у нас теж були. До того ж у пацієнта був стандартний випадок, з яким ми досить часто мали справу до війни, тож розпочали лікування, яке зараз успішно завершили», – розповіла завідувачка відділенням Ірина Цимбалюк-волошин .

Зараз у гематологічному відділенні ще близько 25 пацієнтів з різних регіонів: Одеса, Рівне, Дніпро, Закарпаття. Найчастіша онкогематологічна патологія у дитячому віці – гостра лейкемія та лімфома. 

«Хронічний стрес, у якому перебувають діти під час війни, послаблює імунну систему. Відтак вона уже не так ефективно функціонує, що створює кращі умови для поширення злоякісних клітин. Точну статистику в умовах війни вести важко, як і саме лікування. Тим не менше, значний відсоток онкохворих дітей в Україні має шанс знову бути здоровими», – зауважила Ірина Цимбалюк.

На думку лікарів-спеціалістів з дитячої онкогематології, саме уважність батьків відіграє важливу роль. Тож медики закликають батьків бути уважними до самопочуття дитини, не ігнорувати зміни у поведінці та прислухатись до скарг.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *