ОСТАННІ НОВИНИ

Конкурс на директора НАБУ: серед кандидатів є близькі до ОП люди

Анастасія Диняк

|

Журналісти проєкту «Схеми» поспілкувалися з 10 кандидатами на посаду директора Національного антикорупційного бюро. у деяких із них виявили зв’язки з Офісом президента та корупційні скандали. Загалом за посаду змагається 21 претендент. Про це пише Радіо Свобода.

Так, у матеріалі згадуються імена 10 кандидатів. Двоє з них з знайомі з заступником голови Офісу президента Олексієм Кулебою.

У фіналі на посаду наразі 21 кандидат. Вони вже склали тести на знання законів та вирішення логічних задач. Попереду – співбесіди на доброчесність та компетентність.

Віталій Власюк

Власюк – заступник голови Київської обласної військової адміністрації, який раніше працював із Олексієм Кулебою.

Наразі брат Власюка працює радником в Офісі президента і є секретарем робочої групи з питання санкцій проти РФ, яку очолює керівник ОП Андрій Єрмак і ексрадник президента США з питань нацбезпеки посол Майкл Макфол.

У кандидата є автівка Lexus RX 350 2020 року випуску та Tesla Model S 2017-го. За словами Власюка, Обидві придбані без кредиту.

У декларації також вказано, що кандидат подарував дружині Rolex. Власюк пояснив, що займався криптовалютою.

У декларації за 2021 рік він вказав, що мав біткоїна на 1 мільйон гривень.

Після розмови «Схеми» проаналізували публічну адресу криптогаманця, яку він вказав у декларації.

«Він суттєво занизив вартість, свої 10 біткоїнів Віталій Власюк оцінив в один мільйон гривень станом на 31 грудня 2021 року, хоча ринкова вартість їх була тоді, за словами антикорупційного експерта, у тринадцять разів більшою», – зазначили журналісти.

У квітні 2021 року криптогаманець Власюка уже був порожнім. Він пояснив це тим, що вивів криптовалюту на так званий «холодний гаманець», адресу якого неможливо дати.

Семен Кривонос

Ще один кандидат на директора НАБУ, який знайомий із чинним заступником голови ОП Кулебою.

Дружина Кривоноса працювала разом з Кулебою у КМДА. Кривонос зазначив, що знає Кулебу 8 років, однак професійно вони не пов’язані.

Кривонос – голова Державної інспекції архітектури та містобудування України – інституції, яка, зокрема, видає ліцензії на будівництво.

Був фігурантом справи, пов’язаною з хабарем, яку розслідувала СБУ.

У 2014 році голова однієї з сільрад Обухівського району Київщини, начебто вступивши у злочинну змову, в тому числі, з керівником реєстраційної служби місцевого управління юстиції (Кривоносом – ред.), вимагав неправомірну вигоду за виділення земельної ділянки – у розмірі 120 тисяч доларів.

Сам Кривонос пояснював, що версія слідства не підтвердилась, а в Офісі генпрокурора зазначили, що справу закрили за відсутністю факту злочину.

У 2016 році Кривонос уже перемагав у конкурсі на директора Одеського територіального управління НАБУ, але відмовився від посади.

Руслан Габрієлян

Доброволець-військовий. Після двох тестувань був другим у рейтингу, однак його раптово виключили із конкурсу.

Габрієлян як детектив НАБУ вів резонансну справу, де фігурував заступник керівника офісу президента Олег Татаров. Це була справа про розтрати під час будівництва квартир для Нацгвардії.

25 січня комісія, після допуску Габрієляна до конкурсу, захотіла дізнатися, чи є у нього керівний 5-річний стаж, і направила запит в Офіс генпрокурора.

У генпрокурора чомусь не вказали керівний стаж кандидата в органах військової прокуратури, бо «його особову справу було направлено до Кропивницького райвійськкомату».

Лист від ОГП без згадки керівного стажу Габрієляна, на підставі чого його і виключили з конкурсу, підписав Антон Войтенко. Він заступник генпрокурора.

Юрій Бєлоусов

Бєлоусов – керівник департаменту Офісу генпрокурора. Наразі він – у кінці рейтингового списку.

До роботи в Офісі генпрокурора він був науковцем та працював в різних громадських організаціях, які опікувалися правами людини.

Руслан Кравченко

Кравченко – працював у військовій прокуратурі центрального регіону. Він посідає перше місце у рейтингу.

Нині Кравченко очолює Бучанську прокуратуру, працював військовим прокурором у часи Анатолія Матіоса. На той час головний військовий прокурор Матіос, серед іншого, запам’ятався гучною і поки безрезультатною справою так званих «вертолітних податківців». Підозрюваних публічно привозили гвинтокрилами. Це 2017-й рік. Вироку у цій справі досі немає.

Він був прокурором у справі, де експрезидента Януковича було визнано винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни.

Відповідно до декларацій кандидата Кравченка, він, отримавши службове житло у грудні 2018 року, в 2019-му його приватизував і, схоже, того ж року і продав.

Кравченко запевнив, що не має жодного зв’язку із Матіосом.

Олександр Вікул

Вікул – прокурор з Вінниччини. У своїй анкеті він написав «рецепт» боротьби з корупцією.

Зокрема, Вікул написав: «насамперед попрошу всіх відмовитися від корупційних схем та хабарництва» та «українські ЗМІ дуже завзято поширюють новини про хабарництво, тисячі повідомлень, і зовсім не приділяють уваги добру».

2Я вважаю, що в нас в інформаційному полі занадто багато негативу, який висвітлює інформацію про корупцію, корупціонерів, хабарі. І зовсім не кажемо про те, що є все ж таки чесні працівники, чесні судді навіть трапляються», – зазначив Вікул.

Роман Удовиченко

Прокурор з Сумщини.

Він розповів, як батько його дружини придбав 7-річний Volkswagen Passat за 30 тисяч гривень.

«Авто було не на ходу, технічно несправне. І вони займалися цим питанням, уклали цей договір у МРЕО, якусь ціну там узгодили, поставили. Коли мені потрібно було подавати декларацію, підняв усі документи, облікував, відповідно до офіційних документів», – сказав він.

Олександр Руденко

Раніше «Схеми» фільмували, як він брав участь у конкурсі на директора Державного бюро розслідувань, що проходив прямо в Офісі президента.

Руденко – адвокат, попри відсутність доходів у 2021 році, відповідно до його декларації, а інша не оприлюднена – сплатив півмільйона за кредит.

«Крім того, що я займаюся адвокатською діяльністю, я ще активно займаюся громадською діяльністю, безпосередньо волонтерством», – пояснив він відсутність доходу за адвокатську діяльність.

Сергій Наумюк

Наумюк вказав, що працює у НАБУ. З червня 2016 року – керівник Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів.

«Схеми» виявили, що його батько – Анатолій Наумюк – схоже має російський паспорт.

На сайті Федеральної податкової служби РФ, обліковуються дані про його індивідуальний податковий номер та підтверджується наявність у батька претендента на директора НАБУ російського громадянства.

Водночас, сам Наумлюк запевнив, що у його родичів немає російського громадянства.

«Майбутній директор НАБУ може мати родичів де завгодно, як у РФ, США, будь-якій іншій країні. Але він повинен керуватися лише інтересами українського народу», – відповів він на запитання про ризики з наявністю родичів у РФ.

Сергій Гупяк

Сергій Гупяк працює у Державному бюро розслідувань Хмельницького, з дислокацією у Вінниці, як зазначено у його анкеті. Виявилося, що основну частину майна, в тому числі половину вартості авто Toyota RAV4 гібрид, має завдяки батькам.

«Я є співвласником разом зі своєю матір’ю. Половину від вартості у понад 900 тисяч вніс я, половину – внесла моя мати. На даний час мати в мене не працює, але вона тривалий час працювала ФОП, працювала також інженером в різних установах. Тобто, у неї був тривалий час для того, щоб і накопичити певні кошти, і відповідно їх відкласти», – розповів він журналістам.

Конкурсна комісія має відібрати з 21-го фіналіста 3 кандидатів. Це мають зробити після співбесід на доброчесність і компетентність.

Співбесіди щодо доброчесності відбудуться 20-24 лютого. А співбесіди щодо відповідності кандидатів критерію компетентності – 28 лютого – 4 березня

Визначити одного переможця у конкурсі на посаду директора НАБУ із трьох відібраних кваліфікаційною комісією кандидатів має Кабінет міністрів.

Зазаначимо, раніше відомство очолював Артем Ситник. Той, хто прийде йому на заміну – також керуватиме бюро наступні 7 років.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *