ОСТАННІ НОВИНИ

Шахраї викрали майже 100 млн грн з рахунків маріупольців

Анастасія Диняк

|

Служба безпеки України викрила шахрайську схему, яка дозволила викрасти у мешканців тимчасово окупованого Маріуполя маже 100 млн грн. Кошти намагалися вивести до РФ. Про це повідомили в СБУ.

Так, масштабна шахрайська схема дозволяла «грабувати» українські банки. Зловмисники працювали в інтересах РФ та намагалися вивести на користь агресора майже 100 млн грн. Виведені гроші вони «конвертували» у криптовалюту.

Зловмисники телефоном звертались до українських банків нібито від імені власників рахунків і отримували доступ до онлайн банкінгу.

Для проходження «ідентифікації» використовували клієнтські бази захоплених філій у Маріуполі та спецобладнання для зміни маршрутизації дзвінків.

Зокрема злочинці викрали персональні дані майже 4 тисяч місцевих жителів, у тому числі тих, які загинули або були примусово вивезені до Росії та мали заощадження у банках на підконтрольній Україні території.

До організації оборудки причетне злочинне угруповання з тимчасово окупованого Донецька, яке працювало на російські спецслужби, а його керівник входить до близького оточення терориста Пушиліна.

Фігуранти використовували кол-центр у Донецьку, співробітники якого через Інтернет та спецобладнання на неокупованій території України зв’язувались з відповідними установами нібито від імені справжніх власників рахунків.

До обслуговування спецобладнання також залучались десятки мешканців з різних регіонів України.

У результаті слідчо-оперативних дій СБУ виявила і заблокувала банківські рахунки та криптогаманці учасників злочинного угруповання.

Під час обшуків у 8 областях нашої держави вилучено комп’ютерне обладнання, яке забезпечувало проведення оборудок.

Також накладено арешт на кошти, здобуті злочинним шляхом, на загальну суму майже 65 млн грн.

Окрім цього, встановлено, що за такою ж схемою зловмисники обкрадали російських громадян, «виводячи» їхні гроші на криптогаманці керівництва терористичної організації «ДНР» та кураторів з ФСБ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *