ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відновили центральний вхід до храму Іоана Золотоустого

Андрій Котенський

|

У Львові відновили центральний вхід до храму святого Іоана Золотоустого, що на вул. Лисенка. Тут демонтували аварійні та влаштували нові сходи і підпірну стінку. Також облаштували водовідведення, повідомляє пресслужбі Львівської міської ради.

За словами радниці міського голови з питань охорони історичного середовища Лілія Онищенко, центральний вхід до храму довелося ремонтувати через руйнування від надмірної вологісті.

«Через надмірну вологість центральні сходи та підпірна стінка почали руйнуватися. Зокрема, стінка вже похилилась в бік дороги. Проходити тут стало небезпечно. З міркувань безпеки були закриті і центральні сходи, тож аби зайти до храму, люди користувалися бічними сходами.  Ці конструкції цьогорічну зиму уже б не «пережили». Тому, у листопаді минулого року, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала ситуацію аварійною і такою, що потребує негайного втручання.

Відтак, тут демонтували стару кам’яну підпірну стінку та збудували нову – з бетону і каменю. Також переклали каменем старі сходи. Облаштували водовідведення», – розповіла Лілія Онищенко.

Вартість аварійно-відновлювальних робіт склала 1,2 млн грн.

Церква святого Іоана Золотоустого – колишній костел Найсвятішого Серця Ісусового у комплексі жіночого францисканського монастиря – є пам’яткою архітектури місцевого значення. Костел і монастир були збудовані упродовж 1877−1889 рр. Автор проєкту – відомий львівський архітектор Юліан Захарієвич.

Цікаво, що у абсиді храму збереглись усі 3 вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Ф. Маєра у 1887—1889 роках. Центральний зображує Найсвятіше Серце Ісуса, бокові вітражі присвячені св. Меланії і Архангелові Михаїлові. Вітраж у круглому вікні на фасаді церкви зображує Непорочне Зачаття. До слова, цей округлий вітраж минулого року також відреставрували.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *