ОСТАННІ НОВИНИ

На фіксацію неправильного паркування «Львівавтодор» витратить більше 8 млн грн

Наталя Дуляба

|

Компанія «Юніп Україна» за 8,1 млн грн надасть ЛКП «Львівавтодор» програмне забезпечення для того, щоб інспектори з паркування могли фіксувати порушення у Львові. Про це свідчать результати тендеру у Prozorro.

Так, ЛКП «Львівавтодор» замовило комп’ютерну програму «Інспектор» для автоматизації виявлення порушень правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів в режимі фотозйомки (відеозапису). Вочевидь, йдеться про програму, через яку інспектори з паркування фіксуватимуть на фото і відео порушників, виписуватимуть їм штрафи.

На це комунальне підприємство було готове витратити 8,45 млн грн. На тендер, який передбачав умову, розтермінування 90% оплати протягом 18 місяців, подався лише один учасник – ТОВ «Юніп Україна».

Фірму визначили переможцем тендеру, договір на 8,1 млн грн сторони уклали 31 грудня 2022 року. Згідно з ним вартість однієї ліцензії програми «Інспектор» становить 270 тисяч грн, вона є безстрокова.

Як пишуть Наші гроші.Львів, у 2021 році програму «Інспектор» від «ЮНІП Україна» продала «Львівавтодору» інша компанія – «Культура паркування». Але у 2022 році «Львівавтодор» вирішив купити програмне забезпечення напряму в  «ЮНІП Україна». Тобто без проведення торгів, за переговорною процедурою, оскільки програма є інтелектуальною власністю підприємства. Тепер ж знову оголосили торги, але на них ніхто, крім «ЮНІП Україна», так і не зголосився.

Водночас до ТОВ «Юніп Україна» зауваження мала аудиторська служба. Вона зафіксувала порушення щодо вибору процедури – права автора на продукт ще не означають, що програма є унікальною та не має аналогів. Існують інші компанії, які мають свої програмно-технічні комплекси для контролю за паркуванням. «Львівавтодор» не погодився з висновком Державної аудиторської служби і звернувся до суду. Рішення ще немає, а наступне засідання призначили на 11 січня цього року.

Водночас журналісти відзначають, що останні великі закупівлі «Львівавтодору» за 2022 рік і не передбачали довгих у часі розтермінувань оплати – там закладали 3-30 банківських днів з дати поставки і підписання всіх документів. Така умова була хіба в попередній переговорній процедурі з «ЮНІП Україна». А також оплата частина протягом 12 місяців (але з 30% авансу від суми договору) була і в закупівлі 2021 року у ТОВ «Культура паркування».

На думку керівника «Львівавтодору» Миколи Власюка, така вимога не обмежує кількість потенційних учасників закупівлі. Мовляв, у порівнянні з іншими, купують багато ліцензій, сума закупівлі велика, а тому, якщо бізнес хоче взяти участь, то це не буде тієї причиною, яка відштовхне їх від цієї можливості.

«Ми практикуємо таку систему: аби щось купити – треба спочатку заробити, а тому оплата частинами вигідна», – пояснює він.

Наразі «Львівавтодор» має 70 ліцензій, з яких 66 – безстрокові (включно з поточною закупівлею).

Чи вигідно

У 2022 році за паркування в місті зібрали 46,2 млн грн. Крім того, штрафами з порушників паркування отримали ще 50,2 млн грн.

Як розповів директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило, у 2021 році ця сума стягнених штрафів була меншою за 13 млн грн. Таке рекордне зростання у 2022-му забезпечили низкою заходів, від навчання до мотиваційних заходів – як от премії за кількість розглянутих звернень, накладених штрафів, супроводів евакуацій. Певну роль зіграла і автоматизація за допомогою програмного забезпечення та забезпечення мобільності інспекторів: за грантові кошти їм придбали електровелосипеди та домовились про використання електросамокатів із операторами.

Також зросла кількість інспекторів. Якщо у 2021-му це було 30-40 інспекторів (вуличних та офісних), то в 2022-му їх стало понад 80: 55 – вуличних та 30 – офісних. Кількість інспекторів постійно коливається, оскільки хтось іде до війська, хтось – звільняється. Загалом штатним розписом передбачено 112 осіб.

За 11 місяців 2022 року (за грудень наразі невідомо) лише на оплату праці інспекторів витратили 18,2 млн грн, повідомив Олег Забарило.

До речі, наступного року «Львівавтодор» планує значне збільшення кількості паркувальних майданчиків – приблизно на 50. Якщо говорити паркувальними місцями, то до теперішніх 3 тисяч місць планують додати ще 2 тисячі, пояснив Микола Власюк.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «ЮНІП Україна» зареєстроване в Києві у 2015 році. Бенефіціарами підприємства є Юрій Макаренко та Ілля Солодовський, обидва громадяни України, які мешкають в Швейцаріії.

Фірма входить до так званої «групи родини Солодовських», де ключовою особою є Ілля Солодовський. За даними Clarity, компанія підписала договорів на 24 млн грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *