ОСТАННІ НОВИНИ

Китай заборонив експорт чипів Loongson, які використовуються у ВПК, до РФ

Анастасія Диняк

|

У Росії більше не постачатимуть процесори Loongson, які використовуються у військово-промисловому комплексі Китаю. Про це пише Українська правда.

Так, Уряд Китаю заборонив експорт, адже технологія є стратегічно важливою та використовується у військово-промисловому комплексі країни. Близький до Міноборони РФ інформатор зазначив, що деякі російські виробники електроніки вже тестували Loongson, однак наразі їх вже неможливо придбати.

«Хоча російські компанії не сильно залежали від китайських процесорів, при теоретичному блокуванні паралельного імпорту вони сподівалися перейти на рішення Loongson», – пояснив співрозмовник.

Також зазначається, що Китай заборонив експорт процесорів не лише в РФ, а й усі інші країни, оскільки це оригінальне рішення китайської електроніки.

Довідково:

Корпорацію Loongson у 2002 році заснувала Академія наук Китаю для створення альтернативи американським процесорам Intel та AMD. У 2021 корпорація представила власну архітектуру Loongson Instruction Set Architecture (LoongArch), сумісну з програмами, написаними під архітектуру Intel (X86) та AMD (ARM).

Після початку російської агресії проти України провідні виробники процесорів Intel та AMD призупинили постачання до РФ. Після цього в Росії легалізували паралельний імпорт – у переліку товарів, дозволених для ввезення каналами паралельного імпорту, є, зокрема, продукція Intel.

У випадку блокування паралельного імпорту та виснаження запасів процесорів Intel та AMD російські компанії могли б використовувати продукцію Loongson, якби не рішення влади КНР.

Водночас поки ноутбуки і материнські плати на Loongson можна купити на AliExpress.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *