ОСТАННІ НОВИНИ

Данило Мокрик: «У чому небезпека заздрості світла в сусіда?»

Андрій Котенський

|

Журналіст-розслідувач Bihus.info Данило Мокрик про неготовність людей втрачати блага, що грає на руку рашистам:

«А чому в мене світла немає, а в сусідньому будинку є?!”. Такого багато зараз в соцмережах. І воно мені дуже нагадує про баг в людській природі: готовність втрачати права і свободи в ім’я рівності.

Коли хтось із моїх викладачів на першому курсі сформулював цю думку, вона мене вразила: для людей рівність є важливішою за права і за свободу; люди легше переживають обмеження прав і благ для всіх, ніж нерівномірне розподілення прав і благ.

Це може набирати різних форм. Мені чомусь пригадується епізод з роману Івана Багряного “Сад Гетсиманський”, коли головний герой повертається після чергового брутального НКВС допиту в камеру, і його співкамерники тихо сподіваються, що він – “розколовся”, бо ж вони всі вже теж “розкололися” до того. Вони не хочуть його героїзму та стійкості, бо це створює нерівність між ними і головним героєм. Краще, коли здалися всі.

Ну, це – з того, що крутиться в мене в пам’яті. Але загалом – та цілі революції бродили на цій заквасці, цілі держави і режими творилися на цій людській фіксації. Держави-покручі і режими-людожери. Як от СРСР.

До чого тут ота заздрість за світло?

До того, що на ґрунті цієї заздрості деякі персонажі вже декларують готовність виходити на протести, перекривати дороги, хитати. Звинувачувати всіх навколо. Навіть вимагати, щоб в сусіда світло теж вимкнули. Бо в нього у вікні світло горить, коли в мене – темно.

Тобто ці декларують готовність робити саме те, чого так хоче Росія. Реалізовувати російський план і сприяти російській перемозі. В кінцевому результаті – втратити свої права та свободи.

Бо в сусідньому будинку є світло. А так не має бути, якщо у мене світла нема.

Я дуже сподіваюсь, що в нашій історії цей людський баг не візьме гору. Бо інакше це буде одним із найбільш трагічних і, мабуть, взагалі найбільш ідіотським випадком, коли тупе прагнення рівності вбило свободу.»

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *