ОСТАННІ НОВИНИ

РФ рекламує незаконне всиновлення українських дітей у російські сім'ї, – ISW

Ольга Денисяка

|

У росії активно рекламують депортацію та незаконне всиновлення українських дітей у російські сім’ї. Це може бути частиною російської кампанії з депопуляції українців. Про це заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW), передає hromadske.

Аналітики розповідають, що 9 листопада відомі російські військові блогери почали поширювати документальний серіал про кількох українських дітей із Донбасу, усиновлених у російські сім’ї. Там стверджують, що лише 2022 року російська влада «евакуювала» з Донбасу понад 150 тисяч дітей, хоча українські посадовці раніше казали лише про 6-8 тисяч депортованих.

ISW згадує, як глава Чечні рамзан кадиров заявив, що співпрацює з російською уповноваженою з прав дитини Марією Львовою-Бєловою щодо проведення «профілактичної роботи» та «військово-патріотичного виховання» «складних підлітків» з окупованих Донецької та Луганської областей до Чечні. 

Сама ж Львова-Бєлова постійно підтримувала депортацію та усиновлення українських дітей і сама усиновила дитину з Маріуполя, зазначають аналітики.

«Програми примусового усиновлення та депортації дітей під виглядом відпусток та програм реабілітації, ймовірно, становлять основу масової російської кампанії з депопуляції, яка може бути порушенням Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього і це є ширшими зусиллями з етнічної чистки», — вважають аналітики ISW.

Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський 14 листопада казав, що українська влада знає поіменно про 11 тисяч дітей, депортованих у рф. «Але це лише ті, про кого ми знаємо. А насправді вивезених більше», — стверджував президент.

А на початку листопада керівниця управління секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Вихор заявляла, що росіяни депортували у рф або на окуповані території понад 6 тисяч дітей.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *