ОСТАННІ НОВИНИ

У США вважають, що постачання іранських безпілотників росії порушує ядерну угоду

Ольга Денисяка

|

США погоджуються з оцінками Британії та Франції, що постачання Іраном безпілотників росії порушує резолюцію Ради Безпеки ООН, яка схвалила ядерну угоду 2015 року між Іраном і шістьома державами. Про це заяви заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

«…Наші французькі та британські союзники публічно заявили, що постачання Іраном росії цих БПЛА є порушенням резолюції Ради Безпеки ООН 2231. Ми із цим згодні», — сказав Пател.

Як зазначається, резолюція 2231 затвердила ядерну угоду 2015 року між Іраном та шістьома державами — Великою Британією, Китаєм, Францією, Німеччиною, росією та США. Вона обмежила діяльність Тегерана зі збагачення урану, ускладнивши розробку ядерної зброї в обмін на зняття міжнародних санкцій.

Згідно з резолюцією, ембарго на постачання звичайних озброєнь до Ірану діяло до жовтня 2020 року. Попри зусилля США щодо продовження ембарго, Рада Безпеки відхилила цю пропозицію, відкривши Ірану шлях до відновлення експорту зброї. У 2018 році колишній президент Дональд Трамп вивів США з угоди щодо іранської ядерної програми.

Однак західні дипломати заявили, що резолюція, як і раніше, включає обмеження на ракети та пов’язані з ними технології, які діють до жовтня 2023 року та охоплюють експорт і купівлю передових військових систем, зокрема і безпілотників.

«Ми вважаємо, що ці БПЛА, які передаються з Ірану до росії та використовуються росією в Україні, належать до зброї, на яку розповсюджується ембарго відповідно до резолюції 2231», — сказав Пател.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *