ОСТАННІ НОВИНИ

Збитки державі на 2 млн грн. Ексзаступнику глави МОЗ обрали запобіжний захід

Ольга Денисяка

|

Заступнику міністра охорони здоров’я у 2016-2019 роках Павлу Ковтонюку, якого підозрюють за статтею про службову недбалість, обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Про це повідомив адвокат Ковтонюка Андрій Слюсар, передає hromadske.

За його словами, прокурор просив про запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту, але клопотання залишили без задоволення. Суддя зобов’язала Ковтонюка виконувати процесуальні обов’язки, які покладені на нього, згідно з законом.

Так, треба прибувати за викликом слідчого, не відлучатися з населеного пункту, у якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду. Також слід повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи тощо.

«Якби суддя констатувала, що прокурор не довів обґрунтованість підозри, то вона б мала тоді відмовити в застосуванні запобіжного заходу загалом. Але принаймні нема того абсурду, про який просив прокурор, щодо застосування нічного домашнього арешту до людини, яка приходить на всі виклики», – заявив адвокат.

Він додав, що сьогодні, 5 жовтня, була тільки перша серія розгляду справи. Це стосувалося запобіжного заходу. Справа буде слухатися пізніше, якщо прокурор вирішить подати матеріали до суду.

«Справа має дивний вигляд із погляду здорового глузду і наявних документів. Вона про те, що наше міністерство закупило програмне забезпечення в межах реформи трансплантації в Україні, яке нас закон зобов’язував закупити 2015 року», – зазначив Павло Ковтонюк.

Він запевняє, що поставив підпис там, де мусив. Мовляв, якби не поставив, то мав би пояснювати, чому цього не зробив.

«Підозра виникла раптово, улітку я приходив як свідок. Я розповів усе, що знав. Після сьогоднішнього засідання я підозрюю, що мої свідчення були використані для того, щоб оголосити мені підозру», – додав Ковтонюк.

Нагадаємо, правоохоронці повідомили про підозру заступнику міністра охорони здоров’я у 2016-2019 роках Павлу Ковтонюку за статтею про службову недбалість. Той каже, що здивований підозрою, а швидкість її вручення та медійність «викликають багато питань».

Колишнього посадовця підозрюють у службовій недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки для державних інтересів (ч. 2 ст. 367 КК України). Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк до 5 років.

За даними слідства, 2018 року Павло Ковтонюк підписав акт приймання-передавання програмного забезпечення для реєстру живих донорів гемопоетичних стовбурових клітин Prometheus. Цей реєстр мали запровадити відповідно до програм реформування медгалузі.

Для встановлення в МОЗ потрібного програмного забезпечення угоду уклали з керівником однієї зі столичних ІТ-компаній. За даними слідства, вона отримала гроші, але своїх зобов’язань так і не виконала.

Це, як зазначається, заблокувало створення та роботу Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, а надалі — її інтегрування до відповідних інформаційних систем інших країн.

Правоохоронці вказують, що дії Ковтонюка завдали збитків державі майже на 1,9 млн гривень.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *