ОСТАННІ НОВИНИ

Богдан Драп’ятий: «Повноцінне функціонування системи 112 – один з пріоритетів України»

Анастасія Диняк

|

Заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий розповів про важливість запровадження єдиної системи екстреного зв’язку 112, яка дозволить викликати необхідні екстрені служби одним дзвінком та забезпечить більшу безпеку громадян:

«Вступ України до Європейського Союзу та НАТО є стратегічною метою зовнішньої політики держави, визначеною Конституцією та цивілізаційним вибором Українського народу.

Членство в жодній з перелічених організацій неможливе без стабільного розвитку політичної ситуації в державі, прозорості владного механізму, чіткого функціонування інституцій демократії, забезпечення дотримання прав і свобод людини, розвитку громадянського суспільства. Не менш важливим критерієм членства є стабільність внутрішньої безпекової ситуації країни-кандидата.

Створення та впровадження системи 112 також є одним із зобов’язань у межах Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Напередодні проведення чемпіонату Європи з футболу «ЄВРО – 2012» Верховна Рада України прийняла базовий Закон України «Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112», який було успішно випробовано на регіональному рівні. Проте пілотний проєкт так і не набув масштабного впровадження по всій Україні.

У чому полягає сутність системи екстреного зв’язку 112? Повідомлення про настання екстреної ситуації та звернення для отримання допомоги здійснюється за єдиним телефонним номером – 112. Наприклад, якщо трапилося ДТП у незнайомому місці (складно визначити адресу) із загорянням автомобіля, травмованими особами або смертельним наслідком – станом на сьогодні необхідно телефонувати в служби за різними номерами телефонів (101 – пожежна служба, 102 – поліція, 103 – швидка) та щоразу дублювати інформацію, коли кожна секунда є доленосною, а людина перебуває у стресовому стані. Завдяки системі єдиної екстреної служби алгоритм суттєво спрощується: людина телефонує за єдиним номером 112, а оператор має змогу визначити місцезнаходження за геолокацією та направити за необхідністю пожежників, поліцію, швидку медичну допомогу й рятувальників одночасно.

Методи функціонування цієї системи відповідають ключовим цінностям країн  ЄС: якість, ефективність, дієвість, технологічність і людиноцентричність.

На сьогодні повноцінне функціонування системи 112 – один з пріоритетів Міністра Дениса Монастирського, для реалізації якого необхідно вжити комплекс заходів у правовій, правозастосовній та організаційно-розпорядчій площинах.

Першим етапом є прийняття проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112» реєстр. № 7581, який схвалено Парламентом у першому читанні 15 серпня 2022 року з визначенням скорочених строків підготовки до другого читання.

Проєкт зазначеного акта розроблено з ініціативи Міністерства внутрішніх справ України та внесено на розгляд Верховної Ради України за підтримки народних депутатів України.

На законодавчому рівні запропоновано:

  • надати повноваження зі створення та забезпечення функціонування системи 112 (комунікаційний центр «Служба 112», що належить до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України);
  • розширити повноваження оперативно-диспетчерських служб, що приймають екстрені комунікації за номерами 101, 102, 103, 104;
  • визначити джерела фінансового та матеріально-технічного забезпечення функціонування системи 112;
  • надання екстреним службам права автоматично отримувати інформацію про місцезнаходження абонента (дані геолокації);
  • надати кінцевим користувачам постачальниками електронних комунікаційних послуг електронної комунікаційної послуги виклику та з’єднання з комунікаційним центром «Служба 112» та інформації про них.

Навіть в умовах воєнного стану Україна добросовісно виконує зобов’язання, передбачені Угодою про асоціацію з ЄС, та впевнено рухається на шляху до повноправного членства в Європейському Союзі. Президент України, керівництво Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України визначили розроблення та прийняття євроінтеграційних нормативних актів пріоритетними поряд з актами, пов’язаними з правовим режимом воєнного стану».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *