ОСТАННІ НОВИНИ

Як українці ставляться до світових політиків під час війни. Опитування

Наталя Дуляба

|

На четвертий місяць війни українці сформували власний рейтинг симпатій до світових політиків. Абсолютними лідерами є президент Польщі Анджей Дуда і прем’єр-міністр Великобританії Боріс Джонсон. Найбільш негативно громадяни України прогнозовано ставляться до президента рф владіміра путіна і самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка. Про це свідчать результати опитування, яке 18-19 червня проводила Соціологічна група «Рейтинг».

Так, понад 90% українців позитивно ставляться до президента Польщі Анджея Дуди та прем’єр-міністра Британії Боріса Джонсона (74-76% повністю позитивно, ще 15-16% – скоріше позитивно).

Друге місце у рейтингу симпатій посідає президент США Джо Байден – 89%. Слідом йде президент Литви Ґітанас Наусєда, позитивне ставлення до якого висловили 73% українців.

Також 71% респондентів прихильно ставляться до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Всі ці п’ять світових лідерів викликають найбільшу симпатію серед українців. Далі у рейтингу йдуть політики, щодо яких схвально відгукуються менше 60% громадян України:

  • президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган – 59%,
  • президент Франції Еммануель Макрон – 58%,
  • президент Румунії Клаус Йоганніс – 50% (при цьому 30% українців взагалі не знають його),
  • прем’єр-міністр Італії Маріо Драґі – 45% (не знають його 25%),
  • канцлер Німеччини Олаф Шольц – 41%.

Натисніть на зображення для збільшення

«За останні два місяці покращилося ставлення до канцлера Шольца, президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн,  погіршилося – до президента Туреччини Ердогана та президента Франції Макрона», – додають соціологи.

Трійку політиків-антисимпатиків серед українців відкриває прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Негативне ставлення до нього висловили 53% громадян.

Абсолютна більшість українців негативно ставиться до очільників російської федерації владіміра путіна (98%) та білорусі олександра лукашенка (95%).

Додамо, що соцопитування проводили методом телефонного інтерв’ю в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де відсутній український мобільний зв’язок. Участь у дослідженні взяли 1200 респондентів віком від 18 років. Похибка становить не більше 2,8%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *