ОСТАННІ НОВИНИ

Легенда оборони Ірпеня розповів, як зупиняли наступ на Київ

Андрій Котенський

|

Випускник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, розвідник 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила Ігор Дикун розповів, як із побратимами і місцевими зупиняли наступ на Київ. Ігор Дикун – один із легендарних оборонців Ірпеня, хто ціною власного подвигу ліквідував один із найважчих проривів росіян на фронті, за що отримав звання Героя України, йдеться в сюжеті ТСН.

Бої за Ірпінь стали визначальними в обороні Києва, місто не здалося завдяки злагодженій роботі нашої армії та героїзмові окремих її солдатів. Легенда оборони Ірпеня, а віднедавна ще й герой України, зумів зупинити пів сотні ворогів двома пострілами і вижити, зустрівши ворога на відстані витягнутої руки.

Наприкінці березня російські війська роблять відчайдушні останні спроби взяти Ірпінь і таки проривають оборону. Місто втримується завдяки неймовірному героїзму наших вояків. Серед них – 29-річний розвідник Ігор Дикун, який у найгарячіший день визначив фінал запеклого вуличного бою на околиці міста.

Ця війна почалася для нього ще 2014 року. Анексія Криму, перші бої на Донбасі – студент третього курсу юрфаку університету МВС Ігор Дикун бере академвідпустку і вступає до лав Збройних сил. Події 2014-го він вважає найважчою війною. «Проти танків воювали не тільки зі стрілецькою зброєю, але й з тими старими акумулятивними гранатами. Це ще зброя часів Другої світової. Зараз куди краща ситуація», – каже військовий.

За іронією долі, його головний бій в Ірпені вирішила та сама радянська зброя – з протитанкового гранатомета РПГ-7 він зупинив дві машини десанту і сам мало не загинув отримавши контузію і два кульові поранення.

Ігор Дикун із головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

Коли Ігор отримав «Золоту зірку» героя України і вперше повернувся до рідного Борщіва, його зустріли, як світову зірку. Після відновлення військовий уже повернувся до своїх побратимів, у підрозділі він тепер командир.

«Я від людей не вимагаю того, що не можу я. Якщо я не можу влучно стріляти, я не вимагаю цього від людей. Якщо я не можу подолати дистанцію, я не можу вимагати цього від людей. Яке я маю право вимагати від них те, чого не можу я?», – каже герой.

У роти триває фінальне злагодження, вже за кілька днів воїни поїдуть на схід. А там стане неоціненним бойовий досвід командира, героя України Ігоря Дикуна. Він знає, що у подвигу завжди кілька складових: підготовка, удача, сміливість і віра в перемогу.

Детальніше дивіться у сюжеті.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *