ОСТАННІ НОВИНИ

ЄБРР погіршив прогноз падіння економіки України

Ольга Денисяка

|

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз падіння економіки України через війну до 30% – на кінець березня прогноз становив мінус 20%. Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на заяву на сайті банку.

При цьому, ЄБРР прогнозує у 2023 році відновлення української економіки на 25% порівнянні з попереднім прогнозом у 23%. Проте реальні темпи зростання ВВП залежатимуть від того, наскільки затягнеться війна в Україні, умов мирної угоди, масштабів відбудови та кількості біженців, які повернуться додому, додають в банку.

Водночас на кінець 2023 року ВВП України буде на 12,5% нижчим за довоєнний, прогнозують в банку. За різними оцінками, від 30% до 50% підприємств в Україні повністю припинили свою діяльність, внаслідок чого близько половини всіх працівників втратили роботу та дохід.

Усі прогнози можуть бути переглянуті в гіршу сторону у випадку розширення масштабів бойових дій або обмеження на експорт газу чи іншої сировини з РФ, попереджають в ЄБРР. Так, у разі припинення постачання газу до Європи обсяги виробництва на душу населення в усіх країнах, де працює банк, у 2022 році будуть на 2,3 в.п. нижчими, ніж базовий сценарій, і на 2 в.п. – у 2023 році. При цьому, оцінка падіння ВВП РФ цього року збережена на рівні 10%, а в 2023 році банк прогнозує нульову динаміку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *