ОСТАННІ НОВИНИ

Україна визнала росію державою-терористом і визнала дії рф геноцидом українців

Наталя Дуляба

|

Верховна Рада визнала російську федерацію державою-терористом, а також заборонила символіку, яку використовують російські військові у війні проти України, і пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму. Відповідний закон прийняли 14 березня, пише Укрінформ.

Йдеться про Закон України «Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку рф як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями рф у війні проти України» №7214.

Ухваленим законом українське законодавство доповнили новими термінами як «держава-терорист» і «символіка військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україну».

У документі визначено, що літери «Z» і «V» є символікою військового вторгнення росії в Україну, якщо їхнє використання відповідає встановленим законодавством ознакам.

Згідно з законом, росію визнали державою-терористом, однією з цілей політичного режиму якої є державний геноцид українського народу, фізичне знищення, масові вбивства громадян України, вчинення міжнародних злочинів проти цивільного населення, використання заборонених методів війни, руйнування цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, створення штучних гуманітарних катастроф в окремих регіонах України.

У зв’язку з цим закон передбачає заборону будь-якої пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку росії як держави-терориста, в тому числі використання символіки вторгнення.

Крім цього, документ визначає, що в Законі України «Про боротьбу з тероризмом» термін «терористична діяльність» має бути доповнено пропагандою російського неонацистського тоталітарного режиму.

Зазначимо, що на засіданні 14 квітня парламент також ухвалив постанову №7276 про заяву Верховної Ради України «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні». Вона визначає, що дії, вчинені збройними силами російської федерації та її політичним і військовим керівництвом під час останньої фази збройної агресії рф проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, є геноцидом українського народу.

Також ВРУ звертається до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав з закликом визнати вчинення російською федерацією геноциду народу України, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *