ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський звернувся до Європейської ради: Україна і Росія – це різні світи

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський закликав членів Європейської ради до рішучих дій проти рф, а також якомога швидше прийняти Україну до Євросоюзу. Про це він сказав у своєму відеозверненні.

Володимир Зеленський спочатку розповів про звірства, які чинять російські військові з мирними українцями, а також про воєнні злочини, і наголосив, що Україна і росія – це «різні світи».

Потім Зеленський подякував Європейському Союзу за введені проти рф санкції, за блокування «Північного потоку – 2». Втім, на думку президента України, якби європейські держави зробили це до вторгнення росії, то повномасштабної війни, ймовірно, вдалося б уникнути.

«А тепер ми з вами готуємо членство України у Європейському Союзі. Нарешті. Ось тут я вас прошу: не спізніться, будь ласка. Бо за цей місяць ви порівняли ці світи (йдеться про Росію і Україну, – ред.), і ви все бачите. Хто чого вартий. І що Україна має бути в ЄС уже найближчим часом. Принаймні у вас для цього все є, а у нас є цей шанс», – сказав глава держави.

Також Володимир Зеленський перерахував крани ЄС, які висловлюють підтримку Україні у війні, яку веде рф, а також ті, які ще вагаються. Особливу увагу він приділив Угорщині, яка не лише виступає проти санкцій, а й не дозволяє через свою територію перевозити військову допомогу.

«Угорщина… я хочу зупинитися тут і бути відвертим. Один раз і назавжди. Ви маєте самі вирішити, за кого ви. Ви – суверенна держава. Я був багато разів у Будапешті, дуже красиве, дуже душевне місто. І такі самі люди. У вас були трагічні моменти в житті. Я був на вашій набережній і бачив цей меморіал зі взуттям на річці Дунай. Про масові вбивства.

Послухай, Вікторе, знаєш, що відбувається в Маріуполі? Будь ласка, якщо зможеш, сходи на свою набережну, подивись на те взуття. І ти побачиш, як масові вбивства можуть повторюватись у сучасному світі. І це сьогодні робить Росія. Те саме взуття. У Маріуполі, там такі самі люди. Дорослі і діти. І дідусі, і бабусі. І їх там тисячі. І цих тисяч вже немає.

А ти вагаєшся, запроваджувати санкції чи ні? Вагаєшся, пропускати зброю чи ні? Вагаєшся, торгувати з Росією чи ні? Немає часу вагатися, час уже вирішувати. Ми віримо в вас. Нам потрібна ваша підтримка. Ми віримо у твій народ. Ми віримо у Європейський Союз. І ми віримо, що у вирішальний момент Німеччина також буде з нами», – підкреслив президент України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *