ОСТАННІ НОВИНИ

рф нагородила «за відвагу» військових, що окопалися на території школи на Київщині, – «Схеми»

Наталя Дуляба

|

Міністерство оборони рф оприлюднило відео візиту командувача військами Східного округу (російською – «ВВО») нібито на передову в Київській області. Натомість журналісти встановили локацію та дійшли висновку, що окупаційні війська влаштували командний пункт на території школи. Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

Російське військове відомство 24 березня оприлюднило відео візиту Олександра Чайка, яке масово розповсюдили російські ЗМІ. Він прилетів вертольотом, щоб вручити бойові нагороди «військовослужбовцям, які відзначилися під час проведення спеціальної військової операції» на «найбільш важливому напрямку – Київському».

«Нагородження відбулося безпосередньо на передових позиціях підрозділів за 30 кілометрів від Києва, куди командувач прибув для постановки завдань та уточнення обстановки», – зазначили в міноборони РФ.

Військових нагородили «орденами мужності» та «медалями за відвагу». В повідомленні відомства назвали локацію «передовою».

Журналісти «Схем» проаналізували місцевість та встановили, що відео зняте на території Катюжанської загальноосвітньої школи I – IIІ ступенів Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області.

Якщо порівняти відео з картою, то можна побачити, з якого боку школи розташувались військові РФ

Це село в 50 кілометрах автошляхами до меж Києва (шлях через поля складе близько 30 кілометрів). Вперше прохід техніки російських військових там помітили 25 лютого.​

На відео можна побачити школу в Катюжанці

Журналіст російської редакції Радіо Свобода Марк Крутов також помітив на території школи окопи.

«Схоже, росіяни сильно окопалися навколо цієї школи. На відео МО РФ добре видно нововириті траншеї та траншейну техніку», – зазначив він.

Окопи також видно зі супутника. «Схеми» отримали знімок супутникової системи Planet за 24 березня та показали його військовим, які побачили щонайменше 6 окопів для техніки, розташування яких свідчить про те, що це командний пункт або пункт управління.

Супутниковий знімок школи

Також військові помітили на знімку щонайменше одне укриття для особового складу. Деякі окопи вириті на території шкільного спортмайданчика.

На відео можна побачити окопи на території школи

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *