ОСТАННІ НОВИНИ

Більше десятка українських міст не мають доступу до питної води, – омбудсменка

Ольга Денисяка

|

Війна частково або повністю позбавила доступу до питної води мешканців десятків українських міст. Про це в Телеграм заявила омбудсменка Людмила Денісова.

«Через дії російських окупантів порушується право мільйонів українців на доступ до питної води», – заявила Денісова.

За її інформацією не маютьМаріуполя, Миколаєва, Харкова, Охтирки, Ізюму, Макарова, Пологів, Василівки, Оріхова, Гуляйполя, Чернігова, Тростянця та багатьох інших населених пунктів. Лише у Донецькій області 200 тисяч осіб не мають доступу до води. Зі збільшенням масштабів зіткнень існує загроза, що найближчими тижнями Донецька область може бути повністю відключена від водопостачання.

Омбудсменка наголосила, що піддаючи обстрілам стратегічні об’єкти життєдіяльності, країна-окупант порушує право громадян України на доступ до питної води, закріплене у резолюції Генеральної Асамблеї ООН та резолюції Ради ООН з прав людини (A/HRC/15/L).

Дії агресора є прямим порушенням частини першої статті 55 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року (Четверта Женевська конвенція), відповідно до якої держава-окупант зобов’язана за допомогою усіх наявних засобів забезпечувати цивільне населення всіма необхідними ресурсами, у тому числі водою.

Людмила Денісова закликала міжнародну спільноту посилити санкційний тиск на РФ аби припинити військову агресію проти України та катування мирного населення нашої держави

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *