ОСТАННІ НОВИНИ

Зв’язкова УПА віддала свою сукню зі заслання на маскувальні сітки

Наталя Дуляба

|

91-річна Любов Погонюк, колишня зв’язкова УПА, віддала сукню, власноруч пошиту на засланні, для плетіння маскувальних сіток. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила журналістка Богдана Трофімюк.

Допомогти ЗСУ вирішила й колишня зв’язкова УПА Любов Погонюк з Рівненщини. Жінка передала волонтерам сукню, власноруч пошиту на засланні, аби з неї сплели маскувальні сітки.

До сукні Любов Погонюк шпилькою причепила записку, у якій написала: «Цю сукенку пошила собі на засланні у Воркуті. Хай маскувальна сітка береже воїнів від ворогів. Слава Ісусу Христу! Слава Україні».

«Омріяна зелена сукенка Люби Піддубій. Вимріяна у Воркуті. На засланні. Сукенка, на яку збирала гроші пів року. Там і пошита. Нині Любов Погонюк уже дуже поважного віку. І ось вирішила бодай якось долучитися до доброї справи. Дякую, Боже, за людей», – написала Богдана Трофімюк.

Отриману сукню волонтери залишили, щоб віддати у музей, адже кажуть, що вона – історія.

Відомо, що Любов Погонюк (у дівоцтві – Піддубій) народилася 8 серпня 1930 року у селі Кунин Рівненської області. У березні 1944 року її батька та старшого брата вбили радянські військові. У вересні того ж року Любов з мамою та молодшою сестрою намагалися депортувати до Сибіру, проте вони втекли під час транспортування і надалі переховувалися.

У квітні 1945 року Любов Погонюк арештували. Вона назвалася вигаданим ім’ям Людмила Солонько, під яким через п’ять місяців її засудили до 10 років ув’язнення.

Спершу жінку утримували у трудовій виправній колонії для неповнолітніх дівчат у Львові, а у 1948 році етапували до таборів ГУЛАГу. Після звільнення у 1954 році вона ще упродовж 10 років проживала у Магадані на Далекому Сході. Після повернення до України оселилась в Здолбунові на Рівненщині.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Богдана Трофімюк, Після тиші

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *