ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС почав підготовку до рішення про відключення Росії від SWIFT, – МЗС

Наталя Дуляба

|

Країни Заходу врешті знайшли порозуміння щодо відключення Російської Федерації від міжнародної платіжної системи SWIFT і розпочали технічну підготовку до ухвалення цього рішення. Про це повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Facebook.

«Офіційне рішення ще не оформлене, але вже розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції. Ми гризли-гризли і вигризли. Працювала вся вертикаль української дипломатії: від президента України до аташе в українському посольстві. Дякую також тисячам людей, зокрема, українській діаспорі, які тиснуть на різні уряди для підтримки цього рішення. Цю перемогу українські дипломати присвячують усім оборонцям України», – написав Дмитро Кулеба.

Зазначимо, нещодавно стало відомо, що Німеччина, остання держава ЄС, яка досі утримувалась від підтримки відключення Росії від SWIFT через війну в Україні, таки погодилась на введення цієї санкції.

Таке рішення країни Євросоюзу мають прийняти лише одноголосно. Донедавна відключення Росії від SWIFT через розв’язану війну в Україні блокували Німеччина, Угорщина, Італія та Кіпр.

Напередодні президентка Європарламенту Роберта Мецола допустила, що Євросоюз може відключити Росію від SWIFT у новому раунді санкцій.

Що дасть відключення Росії від SWIFT?

SWIFT – міжнародна міжбанківська система передачі та проведення платежів. Вона дозволяє світовим фінустановам надсилати та отримувати інформацію про фінансові операції у безпечній та стандартизованій формі. Учасниками SWIFT є понад 11 000 організацій у більш ніж 200 країнах світу.

Як пише український Forbes, через SWIFT щодня відправляються понад 330 млрд доларів. Якщо російським банкам заборонять користуватися SWIFT, це обмежить доступ країни до фінансових ринків у всьому світі. Російські компанії зіштовхнуться зі складнощами при експорті та імпорті товарів, отриманні кредитів та інвестуванні за кордоном.

Системи Visa та Mastercard почнуть показувати збої при зарубіжних та внутрішніх переказах. Російські інвестори можуть поквапитися з розпродажем російських паперів. Це вдарить і по банках, і приватних інвесторах, і всьому фондовому ринку.

Проте наслідки можуть і не бути катастрофічними. У 2014 році під час анексії Криму Росії вже погрожували відключенням від SWIFT. Тоді російський Центральний банк створив аналог цієї системи – СПФС. Вона не така популярна, але у критичній ситуації Росія може перейти на неї.

Глобальний трафік SWIFT 2020-го, за даними «Россвіфт», перевищив 9 млрд повідомлень, з яких 143 млн відправлено російськими користувачами. РФ займає у світовому трафіку 13 місце. Найбільшу вагу займають платежі – 87,4%, і за цим показником Росія посідає шосте місце у світі.

Станом на 1 січня 2021 року у РФ до SWIFT було підключено 291 банк у 48 містах, серед них Москва, Санкт-Петербург, Казань та Владивосток.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *