ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові лікарі витягнули з ока дитини 10-сантиметрового гельмінта

Аліса Белей

|

У Львові в ОХМАТДИТі офтальмологи дістали з-під переднього відділу орбіти ока 3-річної дівчинки гельмінта завдовжки понад 10 см. Про це йдеться на сторінці медзакладу у Facebook.

У малечі з’явилася припухлість і свербіж очка, знизився зір, але лікування не давало результатів, утворилася пухлинка. Те, що львівські окулісти побачили в операційній, викликало шок, кажуть у лікарні. У гранульомі під кон’юнктивою жив – гельмінт дирофілярія (Dirofilaria) понад 10 см довжини.

Dirofilaria, вона ж «зла нитка», найчастіше потрапляє в організм людини через комарів від собак, які є проміжною ланкою. Цікаво, що Львівщина не є ендемічною зоною для цього гельмінта, дирофілярія рідко зустрічається у дітей.

Дорослі гельмінти живуть під шкірою або слизовою оболонкою у будь-якій частині тіла, в очах це найчастіше повіки, очне яблуко, кон’юнктива.

У місці, в якому оселився гельмінт, людина відчуває печію, свербіж, з’являється пухлинка завбільшки просяне зерно, яка  порушує функцію ока. Паразит поводиться дуже самовпевнено у тілі людини – може мігрувати на відстань до 30 см/добу. Проте дівчинки була єдина скарга – зниження зору і свербіж.

Гельмінта дістали віртуози-окулісти в умовах операційної мікрохірургічним пінцетом. Вони не дали паразиту жодних шансів і дістали його цілого, хоч він і робив спроби втекти.

«Коли ми почали надрізати ту пухлинку в операційній, вона почала втікати від нас. Але ми швидко зорієнтувалися і встигли упіймати паразита за хвіст. Якби він втік у череп, то ми б не дістали його», – каже офтальмолог Всеволод Радомський.

У маленької пацієнтки повністю відновився зір і пройшло запалення в місці, де оселилася «зла нитка», дівчинка вже вдома. Щоб не прихистити у своєму організмі чужинця, лікарі радять захищати малечу і хатніх улюбленців від укусів комарів.

Дізнавайтеся першими найважливіші та найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *