ОСТАННІ НОВИНИ

«Без прогресу»: Україна опустилася в рейтингу сприйняття корупції

Анастасія Диняк

|

Україна посіла 122 місце серед 180 країн світу в «Індексі сприйняття корупції» за 2021. Торік Україна була на 117 місці в рейтингу. В дослідженні вказується, що українська влада ігнорує обіцянки щодо перешкоджання корупції. Про це йдеться у звіті Transparency International Ukraine.

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index) – показник, який оцінює рівень корупції в державі. Кількість балів показує здатність країни протидіяти корупції. Чим вищий бал, тим краще ситуація.

Організація не проводить власних досліджень. Індекс розраховують на основі 13 досліджень міжнародних установ. Для визначення показника України використовують 9 джерел.

У 2021 році Україна втратила 1 бал та отримала 32 бали зі 100 можливих. Таким чином посівши 122 місце з 180 можливих в індексі сприйняття корупції у світі.

Такий ж бал, як і в України, має африканська держава Есватіні. На один бал випереджають Замбія, Непал, Єгипет, Філіппіни та Алжир. Серед сусідніх країн гірший результат має лише Росія – 29 балів (136 місце). Білорусь цього року втратила аж 6 балів і отримала 41 (82 місце). Лідером серед сусідів залишається Польща з результатом 56 балів (42 місце). Угорщина також втратила 1 бал і тепер має 43 (73 місце). Словаччині, Румунії та Молдові цьогоріч вдалося покращити результати. Вони набрали 52, 45 та 36 балів відповідно.

Очолюють рейтинг Данія, Нова Зеландія та Фінляндія, що отримали 88 балів. У кінці списку залишаються Сомалі та Сирія, що мають 13 балів та Південний Судан з 11 балами.

Результат України свідчить про період застою. Не зважаючи на антикорупційну реформу та прийняття базових законів для перезапуску ВККС та ВРП, влада продовжує ігнорувати багато обіцянок з приводу перешкоджання корупції.

«Головна причина просідання балів полягає в тому, що багато важливих антикорупційних завдань на паузі або навіть регресують. Торік відбувалися неодноразові спроби повернути негативні практики, подібне може продовжуватися у 2022 році», – повідомляють у Transparency International Ukraine.

За останні 10 років показники України суттєво покращилися. Спеціалісти запевняють, що це зумовлено змінами, що відбулися після Революції Гідності. Проте вже з 2018 року позитивні зміни припинилися.

«6 балів за 10 років — це недостатньо хороший результат для країни, очільники якої поставили боротьбу з корупцією як одну з пріоритетних цілей своєї діяльності», – розповіли в організації. 

Зауважимо, Transparency International Ukraine – це антикорупційна громадська організація, акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції.

Дізнавайтеся першими найважливіші та найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Transparency International Ukraine

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *