ОСТАННІ НОВИНИ

Як святкували Водохреща у Львові в 1930-х роках

Анастасія Диняк

|

Нещодавно у приватному архіві в Лос-Анджелесі в США знайшли плівку з раритетними кадрами святкування Водохреща у Львові в 1930-х роках. Відео опублікували на YouTube-каналі Архів діаспори.

Традиційне йорданське освячення води відбувається на площі Ринок біля криниці навпроти тогочасної аптеки Терлецького за участі єпископа УГКЦ Івана Бучка в оточенні членів львівської капітули і духовенства. У кадрі серед багатьох інших присутній відомий український державний діяч Кость Левицький та інші відомі постаті тогочасного Львова.

Переглянути відео можна за цим посиланням.

Дослідники зазначають, що наразі неможливо встановити точну дату відзнятих подій. Однак 14 грудня 1937 року у газеті «Діло» знайшли згадку про показ фільму «Йордан у Львові». Це дозволяє вважати, що фільм був знятий ще до 1937 року.

Як пише Zbruc, унікальна кіноплівка 1930-х років із фільмом Юліана Дороша «Йордан у Львові» перебувала у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія (США), у приватному архіві відомого у діаспорі режисера Богдана Солука. Син режисера  –  Юрій відшукав фільм у архіві батька на запит дослідника кіно української діаспори Олександра Дебича.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Знімки з екрану відео «Йордан у Львові» 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *