ОСТАННІ НОВИНИ

Оштрафованому за змову підприємству доплатять майже 6 млн грн за збереження Жовківського замку

Вероніка Рой

|

Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького підписала договір вартістю майже 5,8 млн грн на додаткові протиаварійні роботи в Жовківському замку із львівським ПОГ «Центр комплекс». Про це пише сайт «Наші гроші. Львів» з посиланням на Prozorro.

Закупівлю провели за переговорною процедурою, тобто без конкурсу, бо виникла необхідність у закупівлі додаткових робіт, не зазначених у початковому проєкті. Відтак, враховуючи суму основного договору в 19,9 млн грн, на роботи скерують ще додатково майже 29%.

Того самого підрядника обрали, щоб «забезпечити сумісність нових робіт з тими», що виконувалися раніше.

«Без здійснення додаткових будівельних робіт неможливе закінчення протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт задля збереження пам’ятки архітектури», – написано в обгрунтуванні закупівлі.

«Центр комплекс» входить до списку недобросовісних підрядників Львівської міської ради. А вже після підписання договорів із галереєю підприємство віднесли до «чорного списку» АМКУ за змову на торгах. Включення до такого списку означає трирічну заборону участі в торгах.

Основний договір на роботи в замку підписали з «Центр комплекс» влітку минулого року. Тоді фірма змагалась із житомирським ТОВ «Будівельна компанія Сітіград», яка завантажила неповний пакет документів. Під час аукціону компанії не зменшували свої первинні пропозиції.

Згідно з даними Clarity, «Центр комплекс» змагався із «БК Сітіград» вже п’ять разів і кожного разу на Львівщині, а завжди перемагає «Центр комплекс». Як виявилось, житомирська фірма відсутня за місцем реєстрації і відома як субпідрядник ТОВ «Будівельний альянс монтажпроект» львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича.

Житомирський «Будівельний альянс монтажпроект» також дев’ять разів конкурував із «Центр комплекс», але тут навпаки львів’яни програли, а територіально всі закупівлі були не у Львівській області. Крім того, тепер вже «Центр комплекс» не вантажив повний пакет документів, які вимагав замовник, наприклад, у цій 44-мільйонній закупівлі.

У трійці найчастіших конкурентів «Центр комплекс», за даними Clarity, є компанії «Перспектива місто буд» (19 разів) і «Вест Білдінг Груп» (14 разів). Печатки цих компаній разом із згаданою «Будівельний альянс монтажпроект» та іншими знайшли при обшуках в одному приміщенні.

Третім за кількістю зустрічей на аукціонах із «Центр комплекс» є ПОГ «Захід-Квартал» (20 разів). Власне, за змову між ними (офіційно – «антиконкурентні узгоджені дії» на торгах) 29 грудня 2021 року АМКУ оштрафував «Центр комплекс» на 4,7 млн грн, а його конкурента – на 0,3 млн грн.

Підприємство об’єднання громадян «Центр комплекс» належить громадській організації «Львівська обласна асоціація всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України», чиїми засновниками є Василь Дашкевич, Юрій Погоріляк і Леонід Тарасенко. Минулоріч підприємство отримало підрядів на понад 90 млн грн.

Довідка

Жовківський замок збудований архітектором Павлом Щасливим на замовлення гетьмана Станіслава Жолкевського у 1594-1605 роках. Найбільшого розквіту замок досяг за панування Яна III Собеського, який 1674 року перетворив замок на багату королівську резиденцію.

На проєкт «Протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи по об’єкту «Комплексна реставрація і пристосування ансамблю Жовківського замку. Коригування» передбачене фінансування з державного бюджету – 20,3 млн грн в рамках проєкту президента України «Велика Реставрація», повідомили у відповіді на запит «Наші гроші. Львів» у Львівській обласній державній адміністрації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *