ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові проводитимуть трансплантантацію кісткового мозку дорослим

Вероніка Рой

|

З 2022 року у Першому територіальному медичному об’єднанні відкриють відділення трансплантантації кісткового мозку на 12 боксів і розпочнуть надавати допомогу українцям з раком крові, лімфомами та імунодефіцитами. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив в.о. генерального директора ТМО Олег Самчук.

На фото наша майбутня гематолог Соломія Глуховська під час навчання в Черкаському обласному онкодиспансері, де цьогоріч виконали першу в Україні неродинну трансплантацію кісткового мозку дорослому. 

15 грудня бюджетним комітетом Верховної Ради була підтримана пропозиція МОЗ виділити Першому територіальному медичному об’єднанні міста Львова майже 30 млн грн у якості субвенції на закупівлю необхідного обладнання для трансплантації кісткового мозку.

«Чому це так важливо для України і Львова? За потреби у 750 алогенних ТКМ щороку, цьогоріч в Україні їх виконано лише 47. Алогенна ТКМ – це пересадка гемопоетичних стовбурових клітин від родинного чи неродинного донора. Люди, які не мають змоги отримати таку допомогу в нашій країні, їдуть за кордон, переважно в Туреччину. Платить здебільшого держава. Цьогоріч це майже півмільярда гривень.  Не фінансувати медицину інших країн, а виконувати ТКМ українцям в Україні – це те, що ми точно можемо зробити. Досвід органної трансплантації доказ тому», – написав Олег Самчук.

Вже у наступному році планують відремонтувати приміщення, спорудити стерильні бокси, закупити обладнання, а також провести навчання фахівців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Фото: Олег Самчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *