ОСТАННІ НОВИНИ

Новий штам коронавірусу «Омікрон» вже виявили у Європі. Що про нього відомо?

Вероніка Рой

|

Всесвітня організація охорони здоров’я назвала новий штам коронавірусу з великою кількістю мутацій «Омікрон» та визнала його таким, що викликає занепокоєння. Це вже п’ятий варіант, що непокоїть ВООЗ. Про це Громадське з посиланням на ВООЗ.

Загрозливість нового штаму B.1.1.529 оцінювала технічна консультативна група з еволюції коронавірусу. Вперше про «Омікрон» ВООЗ повідомили 24 листопада.

Він почав поширюватися у Південній Африці, раніше вважалося, що там переважає штам «Дельта». Однак останніми тижнями у країні зросла кількість інфекцій, що збігається з виявленням нового варіанта. Наразі поширення «Омікрону» фіксують у всіх провінціях Південної Африки.

Спершу його виявили у Ботсвані, Південній Африці та Гонконзі – в мандрівника з Південної Африки. Як пише BBC, у Південній Африці повністю вакциновано лише 24% населення, що може спровокувати швидке поширення нового штаму у країні та за кордоном.

Так, один випадок уже підтвердили в Ізраїлі у мандрівника з Малаві, ще у двох людей підозрюється новий штам. А 26 листопада штам зафіксували у Бельгії у мандрівника, який був у Єгипті та Туреччині. Це перший випадок нового штаму в Європі.

Перша підтверджена інфекція «Омікроном» була зі зразка, зібраного 9 листопада. У ВООЗ кажуть, що цей варіант має велику кількість мутацій, деякі з яких викликають занепокоєння. Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження людини, яка вже перехворіла на COVID-19.

Наразі тривають дослідження нового штаму. Поки немає інформація, що «Омікрон» більш заразний та викликає тяжкий перебіг захворювання.

У чому особливість нового штаму?

Вчені заявили, що новий штам має 32 мутації в білку-«шипі» коронавірусу, за допомогою якого вірус проникає в клітини та розмножується. Науковці занепокоєні, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19. Оскільки частина вакцин працює так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-«шипом», клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь.

Щоб зрозуміти, чи дійсно через новий штам зменшується ефективність препаратів, експертам потрібен час. Компанія BioNTech, яка разом із Pfizer розробила одну з вакцин, заявила, що дізнається, чи захищає препарат від нового штаму через 2 тижні.

За словами її представників, адаптувати вакцину до нового штаму можна упродовж 6 тижнів, а упродовж 100 днів країни зможуть отримати партії препаратів, які краще захищають від нового варіанта.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *