ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові гінекологи видалили 14-річній дівчинці трикілограмову кісту

Ольга Денисяка

|

У Львівській обласній клінічній лікарні ОХМАТДИТ прооперували 14-річну дівчинку, в якої виявили гігантську кісту в яєчнику. Пацієнтці малоінвазивним способом, тобто через маленькі проколи, видалили трикілограмове новоутворення. Про це йдеться на сторінці у Facebook медзакладу.

Дівчинка з дев’яти років хворіє на лейкемію. Вона отримувала все необхідне лікування: променеву і хіміотерапію. В Італії їй зробили пересадку кісткового мозку. Зараз вона у ремісії. У процесі лікування пацієнтка мала також гормональну терапію, ймовірно, це і стимулювало ріст пухлини у яєчнику.

Батьки дівчинки зверталися в різні клініки до різних спеціалістів вже з новою проблемою. Їм рекомендували стежити за «кістою», проте в якийсь момент утворення досягло просто гігантських розмірів. Симптомів у дівчинки не було – лише значно збільшився живіт, який суттєво заважав. Крім того, очікування викликало у родині постійну тривогу: що буде далі?

Головна експертка з дитячої гінекології Львівщини докторки медичних наук Еліна Чайківська вирішила оперувати дівчинку. Забирали пухлину традиційно малоінвазивним методом, тобто через маленькі проколи, а не розріз через увесь живіт.

В операційній лікарі отримали близько трьох літрів рідини і масивну капсулу пухлини. Коли дівчинка прокинулася після наркозу, її перші слова були: «Ой, я схудла!»

«Ситуація була непростою, адже гігантське утворення в яєчнику було бомбою і вже навіть не сповільненої дії. Компресія навколишніх органів і ймовірність злоякісної трансформації самої пухлини вимагали швидкого реагування ! Усе заплановане в операційній нам вдалося. Попереду у дівчинки ще тривалий процес реабілітації репродуктивної функції», – розповідає  дитячий гінеколог Еліна Чайківська.

Операцію проводили: Еліна Чайківська, Андрій Дворакевич, Лілія Гижа, анестезіологічний супровід – Віра Приймакова.

Медики зазначають, що у майбутньому дівчинка зможе стати мамою. Пацієнтка уже поїхала додому. Це вже другий такий випадок цього року в лікарні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *