ОСТАННІ НОВИНИ

Всесвітній день боротьби з інсультом: як розпізнати симптоми

Аліса Белей

|

Сьогодні, 29 жовтня, відзначають Всесвітній день боротьби з інсультом. Львівські медики розповіли про симптоми та чому ж так важливо звернутися вчасно за допомогою. Про це йдеться на Facebook-сторінці Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова.

Зі слів медиків, лише зараз у лікарні швидкої медичної допомоги Львова – 100 пацієнтів з інсультом. У 2020 у цей день було 65. Медики кажуть, що це наслідок ковіду. За рік швидка привозить майже 2500 хворих. За 10 місяців цього року таких уже – 1887.

«Якщо говорити про всю Україну – це 140 тисяч випадків. З них близько 20% повертаються до звичного життя. На жаль, до 40% людей помирають протягом першого року. ВООЗ каже: інсульт вразить кожного п’ятого українця», – кажуть у лікарні ШМД.

Також зазначають, що інсульт виникає раптово. Для збереження життя тоді важлива кожна хвилина. Але оточенню не завжди вдається вчасно розпізнати симптоми інсульту, хтось може подумати, що людина напідпитку.

Запам’ятайте ознаки інсульту. Абревіатура М.О.З.О.К.:

М – раптове порушення МОВЛЕННЯ;

О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ;

З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ;

О – ОЧІ, раптове погіршення зору;

К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.

Попросіть людину всміхнутися чи підняти руки вгору. Якщо цього не зробить – викликайте швидку.

Важливо: пацієнта мають привезти туди, де є специфічні медикаменти, обладнання, а це – комп’ютерна томографія (КТ) і ангіограф (метод рентгенологічного дослідження судин (артерій, вен), що дозволяє визначити місце звуження або закупорки), а також – спеціалісти.

«Інсульти бувають різними. Найчастіше до нас привозять пацієнтів з ішемічним. Введення тромболізису (для цього потрібен КТ-контроль) дає шанси повернутися до нормального життя 30-35% із них, а тромбоектракція підвищує ці шанси для 75%! Останньої не зробиш без ангіографа», – додають у лікарні.

Але найголовніше – це раннє надходження хворого, адже навіть попри сучасні методики лікування врятувати пацієнта можна лише впродовж перших 6 годин, додають лікарі.

У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, кажуть медики, є і спеціалісти, і медикаменти, і обладнання. На приклад, найсучасніший у світі ангіограф – Philips Azurion 7 M20. «Це не техніка – це космос і гарантія на одужання для сотень і тисяч наших пацієнтів. Тобто, ми маємо усе необхідне, щоб рятувати життя людині з інсультом. Головне – вчасно до нас зверніться!», – закликають у лікарні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *