ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та ЄС підписали угоду про «відкрите небо». Що зміниться?

Вероніка Рой

|

У вівторок, 12 жовтня, Україна та Європейський Союз підписали довгоочікувану угоду про спільний авіаційний простір, відому як угоду про «відкрите небо». Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Укладення угоди відбулося 12 жовтня в межах 23-го Саміту Україна – ЄС, що проходить у Києві.

«Сьогодні Україна стала ще на крок ближчою до Європи. Ми вдячні нашим європейським друзям та партнерам, які підтримують наші євроінтеграційні наміри. Також хотів би подякувати великій команді дипломатів, співробітників міністерств та експертів, які зробили «авіаційний безвіз» із ЄС реальністю», – написав Шмигаль.

Він зауважив, що угода «про відкрите небо» з ЄС безпосередньо наближає українців до доступних авіаперельотів.

«Така угода – це кінець цінових монополій на авіаційному ринку, це збільшення кількості маршрутів, це новий рівень захисту прав споживачів та нові можливості для розвитку туризму в Україні. У нас будуть діяти такі самі можливості, правила й стандарти в галузі авіаперевезень, як і в держав-членів Євросоюзу. Такі самі правила будуть функціонувати й щодо безпеки польотів, авіаційної безпеки, організації повітряного pyxy. ЄС визнаватиме українські сертифікати, видані літакам українського виробництва», – пояснює глава уряду.

Денис Шмигаль додає, що «авіаційний безвіз» — це перший з п’яти «безвізів», які Україна планує підписати з ЄС в наступні 2 роки.

Чому «відкрите небо» є ЄС є важливим для України?

Підписанням угоди про Спільний авіаційний простір Україна та ЄС відкривають одне для одного ринки авіаперевезень. Це означає, що українські авіаперевізники отримають розширений доступ на ринок ЄС і натомість європейські компанії зайдуть в Україну.

Ринок авіаперевезень стане конкурентним, відритим і прозорим. Всі внутрішні рейси в Україні будуть відповідати таким же стандартам безпеки, як і будь-який рейс на території Євросоюзу. Відтак конкуренція сприятиме зниженню цін на авіаквитки.

Водночас угода про «відкрите небо» з ЄС містить чимало зобов’язань, які бере на себе Україна. Для цього держава ще має переглянути своє законодавство, правила безпеки польотів та захисту прав споживачів.

Натисніть на зображення для його збільшення

Що зміниться для пасажирів?

Підписання «авіаційного безвізу» з ЄС надасть пасажирам з України низку переваг. Зокрема, у ЄС вартість квитка між містами різних країн може складати 8-10 євро. Цілком реально купити авіаквиток з Лондона до Будапешта за 6 євро або приблизно за 200 грн в один бік. «Авіаційний безвіз» із ЄС відкриває до того, щоб доступність подорожей літаком стала буденністю і для українців.

Також «угода про відкрите небо» – це кінець цінових монополій на авіаційному ринку. Як стверджують в уряді, конкуренція між авіаперевізниками, як в Європі, – це один із суттєвих факторів зниження цін на квитки.

Крім цього у Кабміні кажуть, що угода відкриє більше можливостей для подорожей, адже відкриються нові напрямки з та в Україну.

«Авіаційний безвіз» – це також про захист прав споживачів, зокрема в питанні компенсацій за затримку рейсів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: censor.net, урядовий портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *