ОСТАННІ НОВИНИ

Під Києвом обстріляли машину першого помічника президента Шефіра

Аліса Белей

|

Під Києвом біля села Лісники невідомі обстріляли машину першого помічника президента Сергія Шефіра. Поранення отримав його водій. Про це інформує РБК-Україна з посиланням на власне джерело в поліції.

Зокрема, джерело підтвердило факт обстрілу машини та поранення водія. Він також уточнив, що Шефір в цей момент знаходився в автомобілі, але поранений не був.

«Шефір живий. Водій в «Феофанії», – підтвердив ще один співрозмовник.

«Мені відомо небагато. Стріляли, влучили в водія три кулі», – підтвердила заступниця голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки нардепка «Слуги народу» Мар’яна Безугла.

«Десь 20 хвилин тому я розмовляв з паном Шефіром… Він їхав на роботу, він зазвичай їздить в 50% випадків сам за кермом, в 50% – з водієм… Водій отримав три вогнепальні поранення і госпіталізований. Сам Сергій цілий… все нормально. Живий, здоровий. Його поліція пересадила в службовий екіпаж і відвезла у безпечне місце», – сказав глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Він додав, що Шефір шокований і трактує, що стріляли в нього, але потрапили в водія.

Як повідомили у пресслужбі Національної поліції, у середу, 22 вересня близько 10:00 автомобіль першого помічника президента України Сергія Шефіра обстріляли біля села Лісники. В автомобіль потрапило понад 10 куль.

«Автомобіль Сергія Шефіра не був броньований. Він не користувався жодною охороною», – написав заступник голови МВС Антон Геращенко. Він додав, що постріли були здійснені з лісу з автоматичної зброї по ходу руху автомобіля.

Як повідомляє Українська правда, на місці події перебуває генпрокурор Ірина Венедіктова. На місці працюють слідчо-оперативні групи поліції. Правоохоронці ввели спецоперацію «Сирена». Нападників шукають.

«Тривожна новина про обстріл автомобіля Сергія Шефіра заскочила президента під час робочого візиту до США. Попри ніч, Володимиру Зеленському оперативно доповіли про інцидент і продовжують надавати усю необхідну інформацію. Публічна реакція президента на подію також скоро буде», – написав у Facebook речник президента Сергій Никифоров.

Як заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, в Офісі президента розцінюють як замах на його життя. Напад пов’язують з активною політикою Зеленського.

«Очевидно, що цей відкритий, навмисний і вкрай жорсткий напад із застосуванням автоматичної зброї не можна кваліфікувати інакше, ніж спробу демонстративного вбивства ключового члена команди. Правоохоронними органами проводяться всі необхідні заходи для упіймання злочинців. У Київській області оголошено план «Перехоплення», – зазначив Подоляк.

За його словами, Офіс пов’язує цей напад з «агресивною кампанією протидії активній політиці президента». Він також вважає, що в Україні відбулося «ситуативне об’єднання напівкримінальних політичних і економічних суб’єктів», для яких детінізація, деолігархізація і проведення судової реформи – це пряма загроза.

Подоляк підкреслив, що політика Зеленського залишиться незмінною, а «відповіддю на злочинні дії будуть ще більш жорсткі  антиолігархічні і антикримінальні рішення влади».

Службу безпеки України підключили до оперативних заходів у справі про замах на першого помічника президента України Сергія Шефіра. СБУ спільно з Нацполіцією та управлінням держохорони з’ясовує всі обставини події.

За інформацією, генпрокурора Ірини Венедіктової невстановлені особи із автоматичної зброї калібру 7,62 здійснили близько 10 пострілів. На кадрах видно сліди від куль на склі і на капоті машини.

«Сьогодні кинуто виклик правоохоронній системі – зранку на Київщині по дорозі між с. Лісники та с. Ходосівка обстріляли автомобіль першого помічника президента України», – заявила Генпрокурор Ірина Венедіктова.

В ході брифінгу голова Київської обласної прокуратури Олексій Хоменко уточнив, що по автомобілю випустили 18 куль з автомата. На даний момент слідство вивчає ряд версії, але поки озвучити їх не можуть.

«В даний час відпрацьовується ряд версій. З урахуванням того, що триває огляд місця події, тривають оперативні заходи, я не можу озвучити ці версії, оскільки це зашкодить слідству», – повідомив на брифінгу керівник прокуратури Київської області Олексій Хоменко.

У Путіна також відреагували на замах на Шефіра. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заперечує причетність РФ до цієї події. «З реальним станом справ нічого спільного не має», – сказав він у відповідь на версію про причетність Росії до замаху.

Пєсков також додав, що заяви українських політиків про «російський слід» можна пояснити екзальтованим емоційним станом.

На брифінгу головний лікар «Феофанії» Ігор Семено повідомив, що Олександр Іванько (водій Шефіра) знаходиться в стабільному стані. Загроз для його життя немає. За його словами, щодо водія Шефіра не вживалися реанімаційні заходи. Операція пройшла стандартно, без ускладнень. Він також уточнив, що всі поранення були в ногу, пацієнт був у свідомості.

Наразі вже розпочато провадження з попередньою кваліфікацією замах на вбивство двох і більше осіб (ст. 115 ККУ).

Новина доповнюється

Довідково. Сергій Шефір – один з найдавніших друзів Зеленського в українській політиці, незважаючи на різницю у віці в 14 років. Перший помічник президента, якому в травні виповнилося 57 років, як і сам глава держави, родом з Кривого Рогу.

Зеленський і брати Шефіри – Сергій і Борис – разом займалися розвитком КВК. Останні організовували фестивалі «веселих і кмітливих», збирали команди і допомагали їм ідеями та фінансами. Зокрема, Шефіри писали сценарії і допомогли сформувати першу команду Зеленського «Запоріжжя – Кривий Ріг – транзит», яка потім переросла в студію «Квартал 95».

Саме цю компанію разом з Сергієм Шефіром нинішній глава держави створив у 2003 році. Брати Шефіри брали участь також як сценаристи і продюсери і в кінобізнесі Зеленського. Зокрема, вони продюсували серіал «Слуга народу», що став трампліном для політичної кар’єри фронтмена «Кварталу 95».

Станом на зараз Сергій Шефір є кінцевим бенефіціарним власником і учасником ряду компаній, у тому числі ТОВ «Кварталу 95», «Квартал-Концерт», «Кіноквартал», «Квартал ТВ», «Продюсерський центр Ліга Сміху».

Про близькість дружніх відносин Сергія Шефіра і Володимира Зеленського говорить і те, що в їх володінні знаходиться дві квартири в Києві і торгові марки на спільні і фінансово успішні телепроекти: «Ліга сміху», «Країна У», «Ігри приколів» та інші.

Більш того, в 2019 році Шефір офіційно зробив внесок в 1,5 млн гривень на президентську компанію давнього друга. Після впевненої перемоги на виборах Зеленський призначив його своїм першим помічником.

За словами глави ОП Андрія Єрмака, Шефір брав участь у засіданнях з чиновниками «для оперативного надання главі держави потрібної йому інформації, фіксації доручень і обговорення нових ідей».

Дізнавайтеся першими найважливіші та найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *