ОСТАННІ НОВИНИ

Близько 30 українських ЗМІ видалили новину про ДТП з участю нардепа «слуги народу»

Омелян Шевчук

|

Близько тридцяти українських медіа видалили повідомлення про дорожно-транспортну пригоду з участю народного депутата від «Слуги народу» Олександра Трухіна. Також зник сюжет про ДТП і з YouTube-каналу Kyiv LIVE, повідомляє Detector.Media.

Аварія сталася 23 серпня, о 15:45 на Бориспільській трасі поблизу Києва. Видання ІА «Центр новин» з посиланням на очевидців повідомляло, що Трухін за кермом Audi не дотримався безпечної дистанції і на великій швидкості в’їхав в автомобіль Ford, який у свою чергу протаранив автомобіль Daewoo.

За даними свідків, Трухін мав ознаки алкогольного сп’яніння, але офіційного підтвердження цьому немає. У Нацполіції факт ДТП підтвердили, однак імен учасників автотрощі не назвали.

Внаслідок ДТП травмовані шестеро людей, серед яких двоє дітей, а також голова комітету арбітрів федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник. В українській федерації футболу повідомили, що Лучі та його помічник Роман Лишень перебувають в одній із київських лікарень.

Новину про ДТП одразу опублікували десятки українських медіа, однак протягом наступних кількох днів без поясненя почали видаляти або ж змінювати публікації таким чином, що згадок про Трухіна не залишалося.

«Зокрема, так зробили: Футбол 24UA-FootballIsport, Meta-Ratings, 1927.kiev.ua, Динамо Киев от Шурика УНИАНSport.ua , Football.ua, СегодняАнтикорГлавком, УННАргументы иФактыComments.ua, Depo.ua, Вести, ФактыТСН, ОбозревательТелеграфГордон, Комсомольская правда в Украине, ФразаАргументNewsWeek, Вести-UA, Bigmir, Українські новини, Голос.UA, Главк, РезонансСудебно-юридическая газета», – повідомляє Detector.Media.

Водночас шефредакторка ІА «Центр новин» Ольга Витак повідомила, що їй на пошту прийшли з невідомої адреси пропозиції «на комерційних засадах» видалити матеріал про ДТП за участі Трухіна.

Про пропозицію видалити новину в обмін на компенсацію повідомив і головний редактор видання Трибуна Олег Щербаков.

За даними спортивного журналіста та кореспондента автопроєкту Зупини Лося Костянтина Андріюка, за видалення новини про Трухіна сайтам пропонували мінімум 200 доларів, в залежності від авторитетності видання.

29 серпня в ефірі телеканалу Kyiv LIVE показали сюжет з місця ДТП за участю Трухіна, автор відео стверджує, що «за словами потерпілих, аварію спровокував Трухін»​. Трухін з’являється у кадрі, однак його коментарів у сюжеті нема.

Керівниця проєкту «По той бік новин» Альона Романюк помітила, що матеріал пробув на YouTube-каналі Kyiv LIVE пів години, після чого був видалений.

Журналіст Олексій Братущак зміг знайти сюжет за допомогою сервісу Megogo та опублікував його у фейсбуку. Поки що це єдине відео, яке є у відкритому доступі і яке доводять, що народний депутат Трухін був на місці аварії.

Офіційних коментарів щодо участі нардепа зі «Слуги народу» Трухіна наразі немає.

«Детектор медіа» намагатиметься взяти коментарі у редакцій, які видаляли повідомлення про ДТП або змінювали їх.

За даними ZN.ua, Трухін є у списку української делегації, яка вирушить до Вашингтона разом із Володимиром Зеленським.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі вже заявила, що вважає включення Трухіна в делегацію «недоречним».

«Водіння в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння є серйозним правопорушенням, і такі люди не можуть бути включені до складу делегації найвищого рівня. Києву слід уникати послуг Олександра Трухіна хоча б до повного, прозорого і всебічного розслідування», — цитує Пелосі ZN.ua з посиланням на ресурс The Unfiltered News. Інших підтверджень заяви Пелосі, окрім цієї публікації, наразі немає.

Один з нардепів на умовах анонімності розповів «Радіо Свобода», що він намагався з’ясувати обставини ДТП; його джерела в правоохоронних органах повідомили, що на момент аварії «Трухін виглядав так, ніби був на підпитку, але здати тест на вміст алкоголю він відмовився».

Джерело «Радіо Свобода» у правоохоронних органах частково цю інформацію підтвердило. За словами джерела, Олександр Трухін був за кермом, але здавати тест на наявність в крові алкоголю відмовився. Джерело припустило, що «справа Трухіна вирішується на найвищому рівні».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *