У Міністерстві охорони здоров’я розповіли про користь вживання кавуна, а також про те, чи потрібно їх менше через вміст нітратів. Про це йдеться на сторінці у Facebook МОЗ.
У міністерстві кажуть, що слово «нітрат» у людей здебільшого асоціюється саме з кавунами. Втім, у МОЗ спростовують це твердження, оскільки: нітрати — це далеко не завжди отрута і вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі.
«Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду», – пояснюють у міністерстві.
Разом з тим у МОЗ розповіли, чому вживати кавун корисно.
«В ньому присутні 19 вітамінів та 11 мінералів. До складу входить лікопен, який має потужні антиоксидантні, онкопротекторні та протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену. В кавуні утворюється закис азоту NO – речовина, що регулює тонус судин та гладеньких м’язів, бере участь в розширенні судин та зниженні артеріального тиску, позитивно впливає на імунну відповідь та швидкість передачі нервового імпульсу», – ідеться у повідомленні.
Також кавун корисний людям, які тренуються й активно займаються фізичними вправами. Адже це – швидкі вуглеводи, антиоксиданти й амінокислоти. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів.
Щоденне споживання кавуна корисне людям з атеросклерозом, жінкам у період менопаузи та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Завдяки вмісту антиоксидантів корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей.
У МОЗ зауважують, що кавуни можуть бути і небезпечними для здоров’я людини.
У міністерстві зауважують, що бактеріальні збудники можуть бути причиною отруєння кавунами. Причиною цього є надбиті чи надрізані кавуни, або ж недотримання гігієни, що в результаті призводить до запалення шлунково-кишкового тракту.
Людям з гіперкаліємією, (надлишком калію в крові) варто не переїдати кавунів. Оскільки в ньому міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, в кого порушена регуляція вмісту калію в крові, ця речовина може зашкодити та викликати аритмію чи спазми м’язів.
Цукрів у кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті містить 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Краще знати міру та поєднувати кавуни з іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.
Вероніка Рой