ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові лікарі врятували 2-річну дівчинку, яка напилась рідини для миття духовки

Наталя Дуляба

|

Лікарі «ОХМАТДИТу» врятували 2-річну львів’янку, у якої виник опік стравоходу і шлунка через випиту рідину для миття духовки. Такі хімічні опіки нерідко можуть призвести до інвалідизації, проте завдяки зусиллям медиків все минулося. Про це йдеться на сторінці медзакладу у Facebook.

Випадок стався у Львові нещодавно. 2-річну дитину з хімічними опіками стравоходу та шлунка негайно привезли в лікарню батьки. З’ясувалось, що дівчинка випила рідину для миття духовки.

Малечі відразу промили шлунок, зробили ендоскопічний огляд і призначили необхідне лікування. Медики кажуть: у порятунку дитини важливу роль відіграли її батьки, які ще до госпіталізації встигли напоїти її достатньою кількістю води та не забули привезти з собою пляшку від засобу. Таким чином лікарі точно розуміли, як нейтралізувати речовину, яка спричинила хімічні опіки, відтак все обійшлося без інвалідизації.

«У нашої дівчинки все обійшлося консервативним лікуванням. За три тижні ми зробили дитині обстеження, щоб дізнатися, чи є звуження у стравоході. Маленькій пощастило – у неї все обійшлося. Бувають випадки, коли опік глибокий, проник у м’язову тканину, то ми бачимо ділянки звуження стравоходу. Часом луги проникають у підслизову і м’язову тканину, але під час гастроскопії ми не бачимо, чи є там ураження. З часом уже бачимо некроз і рубець. Але тоді вже потрібні хірургічні процедури і триваліше лікування», – пояснює торакальний хірург Олег Ленів.

За словами лікаря, лікувати такі опіки буває дуже складно. Навіть незважаючи на вчасну першу допомогу, лікування не завжди дає бажаний результат, дитина не може навіть їсти і ковтати слину. Такі випадки часто ведуть до інвалідизації і важких реконструктивних операцій.

Втім стан 2-річної львів’янки стабілізувався. Дівчинка вже сама їсть, хоча їй ще досі боляче ковтати. Малу пацієнтку вже виписали додому, але попереду її чекає ще низка обстежень.

Водночас медики додають, що, незважаючи на застереження на упаковках, до лікарні щороку все ще потрапляють по 3-4 дитини з хімічними опіками стравоходу у шлунка.

Заховайте вдома якомога далі від дітей всю побутову хімію, засоби для манікюру чи навіть оцет на кухні. Всі ці засоби мають бути недосяжними для малечі.

Однак якщо ваша дитина випила будь-яку побутову хімію, лікарі рекомендують:

  1. негайно викликайте «швидку» або везіть дитину до лікарні самотужки (тут швидкість має значення);
  2. напоїть дитину великою кількістю води, можна дати молоко і сорбенти, якщо такі є;
  3. не викликайте блювоту! Це не харчове отруєння. Якщо викликати рвоту, то речовина, яка викликала опік, повторно травмує стравохід, а це погіршує ситуацію;
  4. дорогою в лікарню обов’язково захопіть баночку, з якої випила дитина, або сфотографуйте її етикетку. Це дозволить медикам найкраще підібрати засіб для промивання і нейтралізувати дію хімії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *