ОСТАННІ НОВИНИ

Рада у першому читанні схвалила законопроєкт про режим «без паперів». Що це означає?

Вероніка Рой

|

У четвер, 17 червня, Верховна Рада у першому читанні затвердили законопроєкт №5495, який передбачає цифровізацію всіх публічних послуг. Про це повідомили у Telegram-каналі «Верховна Рада».

У пресслужбі Кабміну уточнили, що основна мета режиму «без паперів» – держоргани в Україні не зможуть вимагати паперові документи, довідки та посвідчення, якщо інформація є в державних реєстрах. Згодом більше не доведеться ходити по довідки, стояти в чергах та робити ксерокопії. Інформацію, яка потрібна державі про вас, можна буде згенерувати на порталі чи в застосунку Дія.

«Завдяки закону Paperless ми прискорюємо цифровізацію України і перетворення  країни на цифрову державу, яка насамперед опікується інтересами людей. Україна вже стала державою з першими у світі офіційними електронними паспортами та найшвидшою реєстрацією бізнесу. Далі ми поступово плануємо перенесення всіх державних процесів в екосистему Дії», – розповів Михайло Федоров,  міністр цифрової трансформації.

Загалом цей законопроєкт передбачає:

  • цифровізацію всіх публічних послуг;
  • якщо закон для отримання послуги вимагає подання документів та/або інформації, що міститься в національних електронних інформаційних ресурсах, такі документи/інформація не подаються, а надавач послуги самостійно отримує таку інформацію;
  • передбачає, що можуть існувати випадки, у яких суб’єкт надання послуги не може надавати електронні публічні послуги; перелік таких випадків затверджує Кабінет Міністрів України.

Законопроєкт у другому читанні депутати розглядатимуть 1 липня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *