ОСТАННІ НОВИНИ

Сезон полуниці та черешні: ціни на ягоди почали знижуватися

Вероніка Рой

|

Цього року через затяжні заморозки змістили ягідний сезон. Відповідно обсяги на початку сезону були меншими, а ціни – вищими у порівнянні з 2020 роком. Зараз ситуація стабілізувалася і деякі ягоди, в порівнянні з минулим роком, навіть впали в ціні. Про це AgroPortal.ua повідомив директор оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Іван Федишин.

«Полуниці досить, вже з’являються партії вітчизняної черешні, а до кінця червня очікуємо лохину. Якщо на старті полуницю можна було придбати по 120-140 грн /кг, то зараз її вартість близько 50 грн /кг. Ціни на черешню починаються від 40 грн/кг за вітчизняну ягоду і близько 120 грн /кг – за імпортну », – зазначає він.

За словами Івана Федишина, українські фермери навчилися вирощувати якісну ягоду, і всі в один голос говорять про збільшення насаджень полуниці, малини та лохини в цьому році.

«У високий сезон, як правило, вітчизняні ягоди мають більш привабливу ціну і витісняють дорогий імпорт. Говорити про дефіцит вітчизняної ягоди в цьому році, звичайно ж, не доводиться. Єдине, що може вплинути на врожай, – нестабільна погода », – додає Іван Федишин.

Про те, що ягід достатньо, каже і фахівець з розвитку плодоовочевого ринку Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP і фонду «ЛАСКА» Олег Калінін.

Він зазначає, що весна 2021-го була сприятливою для зав’язі ягоди, тому очікується багатий урожай полуниці. І навіть затяжні зливи, які були на півдні України, не вплинули на ситуацію: ягода насичена вологою, вона швидко псується після збору, але її дуже багато. Єдине, що через дощі вона не годиться на переробку, так як має низький вміст сухих речовин і цукрів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *