ОСТАННІ НОВИНИ

Власниця квартири у Львові збереглa автентичний інтер’єр 30-х років

Вероніка Рой

|

У Львові на вулиці Княжій, 16, поблизу Високого замку, розташований старовинний будинок. Колись він належав заможній єврейській родині. Власниця квартири Клара Свєнціцька вирішила зберегти атмосферу місця та не змінювати інтер’єр будинку. Про це пише Суспільне.

«Я дуже добре знала цей будинок. Коли я знімала документальний фільм про кераміко-скульптурну фабрику, одна з моїх героїнь-художниць просто завела мене у квартиру, яка є тут і я була вражена, тому що там було все збережено. Там був інтер’єр ще 30-го року», – каже засновниця проєкту «Львів. Архітектура модернізму» Мирослава Ляхович.

Екскурсію помешканням власниця квартири Клара Свєнціцька розпочала з кухні.

«Умивальник дуже красивий, люди, які розуміються на цьому, приходять і кажуть, що він своєрідний. Звісно, я не знаю, наскільки він цінний для суспільства, зараз стільки різних меблів і приладів. Але дуже зручний, це єдине, що я зможу сказати», – каже жінка.

Також на кухні збереглися старі батареї та котел, проте власниця каже, що ним користуватись не вигідно. Він в будинку лише для інтер’єру. У ванні – двері зі скельцями з візерунком паморозі та умивальник.

«Я думаю, це що джакузі? У 30 році? Але коли я почала консультуватися зі своїми друзями, які займаються єврейською тематикою, то вони мені пояснили, що це ймовірно була міква – резервуар для вмивання в юдаїчному обряді. Відповідно так як сім’я, яка тут проживала, сім’я Галлетів була єврейського походження, то дуже ймовірно, що вони мали ту мікву», – каже Мирослава Ляхович.

Інформацію, що тут жили Анна та Зигмунд Галлети, власниця підтвердила. Каже, що в 90-ті побачила чоловіка, який заглядав у вікна і хотів потрапити у квартиру. Коли жінка запросила його, він розповів, що тут жив його кращий друг з сім’єю.

Тоді на першому поверсі будинку була більярдна, там зустрічалась молодь. Зараз там квартири. У центральному приміщенні помешкання, за припущенням, була гардеробна — всі кімнати розташовані навколо неї. У мармуровий зал і досі ведуть двері з кришталевими скельцями. У кімнатах збереглись крісла, стіл, комод 30-х років, автентичні шафи, антресолі та батареї, які ховаються під оригінальною прикрасою.

«Ми маємо тут дуже цікаві власне вмонтовані батареї, які зашиті такими шахтами, з дуже класним декоруванням решіток на батареях в стилістиці арт-деко. Тут зображена жінка і чоловік у рослинному орнаменті. Власне ці решітки з латунного матеріалу», – каже власниця.

Зараз цю квартиру виставили на продаж. Клара Свєнціцька назвала ціну – близько 250 тисяч доларів. Вона б хотіла, аби квартиру зберегли або ж відреставрували, проте гарантувати те, що інтер’єр залишиться колишнім за нових власників – неможливо.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Суспільне. Львів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *