ОСТАННІ НОВИНИ

На утримування нардепів 9-го скликання вже витрачено понад 313 мільйонів

Андрій Котенський

|

Згідно порталу відкритих даних Верховної Ради України щодо використання бюджетних коштів для народних депутатів 9-го скликання вже проведено 14 660 транзакцій загальною вартістю понад 313 мільйонів гривень. Відповідну інформацію оприлюднила громадська мережа ОПОРА.

За весь період роботи Верховної Ради поточного скликання найбільша коштів витрачена на «заробітні плати» – понад 105 млн гривень. На другому місці – відшкодування витрат на виконання депутатських повноважень – 75,4 млн грн.

Проживання депутатів обійшлося у 57,4 млн грн, а проїзд по Україні – 46,9 млн грн. На оплату відпусток направлено трохи більше 16,6 млн грн.

Матеріальна допомога та допомога по тимчасовій непрацездатності народних депутатів обійшлися у 3,33 млн грн. Приблизно таку ж суму направлено і на закордонні відрядження – 3,2 млн грн.

Найменші категорії витрат: відрядження по Україні – 522 тисяч гривень та оренда приміщень – лише трохи менше 24 тисяч гривень.

Отримувачі коштів

Найбільшу суму коштів було направлено на користь Івана Калаура (Слуга народу) – 2 млн 136 тисяч гривень. На другому місці Анатолій Драбовський (Слуга народу) – 2 млн 119 тисяч гривень, третьому – Роман Лозинський (Голос) – 1 млн 995 грн.

До п’ятірки лідерів також увійшли Роман Соха (Слуга народу) – 1 млн 948 грн та Олександр Ковальчук  (Слуга народу) – 1 млн 917 тисяч гривень.

До речі, у всіх лідерів виплати на виконання депутатських повноважень були вищими за заробітну плату.

Так, за загальною сумою отриманої заробітної плати лідером також є Іван Калаур – 767 тисяч гривень. На другому та третьому місці його колеги по фракції – Євген Пивоваров (761 тисяча) та Сергій Кальченко (736 тисяч).

Що стосується розміру заробітних плат, то вони можуть відрізнятися у різних депутатів. Це залежить від декількох факторів. Перший – це посадовий оклад. Згідно з Постановою про фінансове забезпечення народних депутатів України посадовий оклад одного обранця коливається від 10 до 12 прожиткових мінімумів (від 21 890 до 26 268 гривень у 2021 році). Другий – це надбавки (за інтенсивність праці) та доплати для парламентарів, які мають науковий ступінь (доктор наук, кандидат наук, доктор філософії) або почесне звання («народний», «заслужений»).

Крім цього усі нардепи отримують кошти на виконання депутатських повноважень. Ця сума дорівнює розміру місячної заробітної плати народного депутата і не підлягає оподаткуванню.

Матеріальна допомога

Загалом матеріальна допомога та допомога по тимчасовій непрацездатності народних депутатів обійшлися у 3,33 млн грн (загалом понад 190 отримувачів).

У свою чергу, найбільшу суму допомоги отримала Наталія Приходько (Опозиційна платформа – За життя). Так, допомога щодо тимчасової непрацездатності за листопад 2020 року для неї склала понад 168 тисяч гривень.

Трохи меншу суму допомоги отримала Анна Скороход (За майбутнє) – понад 135 тисяч гривень (цей же вид допомоги за січень, червень та вересень 2020 року).

Лідерами за кількістю коштів на матеріальну допомогу також є Віктор Балога (За майбутнє)  – понад 125 тисяч гривень та Любов Шпак (Слуга народу) – 122 тисячі гривень.

Понад 83 тисяч допомоги по тимчасовій непрацездатності за жовтень та грудень 2020 року отримував також екс-народний депутат Зіновій Андрійович, понад 81 тисячу – Анжеліка Лабунська (Батьківщина), понад 69 тисяч – Микола Кучер (група Довіра) та понад 60 тисяч Олег Макаров (Голос).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *