ОСТАННІ НОВИНИ

Уряд схвалив законопроєкт про скасування права на безкоштовні 2 га землі

Андрій Котенський

|

Кабмін схвалив законопроєкт про внесення змін до закону про консолідацію земель сільгосппризначення – він, зокрема, передбачає зміни, які можуть означати скасування права українців на безкоштовні 2 га землі. Про схвалення законопроєкту повідомив у Telegram постійний представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан, передає ЕП.

Законопроєктом пропонується внести зміни до закону «Про особисте селянське господарство». Зокрема, пропонують прибрати частину ст.5 про те, що для ведення особистого сільського господарства використовуються передані у власність 2 га землі.

Це ті безкоштовні 2 гектари, на які, відповідно до законодавства, мають право всі українці. Це рішення ще має підтримати Верховна Рада.

Крім цього, у законопроєкті йдеться про підстави, способи та порядок проведення консолідації земель.

«Також пропонується визначити новий вид документації із землеустрою, відповідно до якої здійснюватимуться заходи, пов’язані з проведенням консолідації земель.

Консолідація земель – комплекс організаційних, правових, землевпорядних та інших заходів, що полягає в економічно обґрунтованому об’єднанні землевласниками земельних ділянок всіх категорій та форм власності, місце розташування, розміри та конфігурація яких забезпечують стале землекористування», – зазначив Мокан.

«Проєкти землеустрою щодо консолідації земельних ділянок розробляються з метою усунення недоліків земельних ділянок (черезсмужжя, дрібноконтурність, відсутність доступу до доріг та комунікацій тощо), а також можуть передбачати здійснення заходів щодо поділу, об’єднання, обміну, купівлі-продажу земельних ділянок, встановлення земельних сервітутів, укладення, зміни договорів про користування земельними ділянками», – додав він.

Зазначається, що строк оренди земельних ділянок с/г призначення не може бути меншим 7 років, а ділянок меліоративних земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація – не меншим, ніж 10 років.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *