ОСТАННІ НОВИНИ

Російський центр культури назвав Шевченка «російсько-українським» поетом. МЗС відреагувало

Вероніка Рой

|

Російський центр науки і культури в Києві, який є філією російського держагенства «Россотрудничество», назвав Тараса Шевченка «російсько-українським» поетом. У Міністерстві закордонних справ назвали це маніпулятивним і зухвалим посяганням країни-агресора на спадщину поета. Про це Радіо Свобода повідомили в МЗС.

Російський центр науки і культури в Києві, який є філією російського держагенства «Россотрудничество», 9 березня організував захід: «Підбиття підсумків Міжнародного творчого конкурсу сучасних поетів в день пам’яті російсько-українського поета Тараса Шевченка». У МЗС відреагували на подію. Там заперечили будь-які російські наративи стосовно Тараса Шевченка.

«У зв’язку із маніпулятивними та зухвалими зазіханнями країни-агресора на історико-культурну і філософську спадщину Т. Г. Шевченка, наголошуємо, що національна самоідентифікація Кобзаря – непримиренного борця за національне і духовне відродження України, визволення нашої Батьківщини з-під гніту Росії – не може викликати жодних сумнівів. МЗС заперечує будь-які російські наративи стосовно Т.Г.Шевченка», – прокоментували в МЗС.

У відомстві додають, що Російський центр науки і культури в Києві – це єдина в Україні державна установа Росії з функціями культурного представництва. І, згідно з угодою між Кабінетом міністрів України та урядом Росії про заснування та умови діяльності інформаційнокультурних центрів від 1998 року, в Москві створений і функціонує Національний культурний центр України. Це українське представництво не має філій в інших містах Росії.

У РНБО, відповідаючи на запит Радіо Свобода, розповіли, що розглянуть питання припинення Російським центром науки і культури роботи в Києві, якщо надійде відповідне подання від «президента України або іншого суб’єкта законодавчої ініціативи».

Міністр культури Олександр Ткаченко у своєму Telegram-каналі назвав заяви «Россотрудничество» інформаційною провокацію. Та сподівається, що РНБО розгляне питання діяльності філії в Україні.

«Філія держагенції «Россотрудничество» та її так званий російський центр науки та культури під маскою культурного та наукового співробітництва займаються розповсюдженням російських наративів та пропаганди по усьому світу. Нагадаю, ще у 2016-му році держагенція «Россотрудничество» визнана Європейським парламентом як пропагандистська… Заяви «Россотрудничества» про «російсько-українського поета Шевченка» – не більше ніж дрібна інформаційна провокація. До того ж, це черговий приклад спроби привласнення заслуг українців та інших національностей. Класичні імперські звички кремлівців. Сподіваюсь, РНБО розгляне питання діяльності філії «Россотрудничества» на території України найближчим часом», – написав Ткаченко.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *