ОСТАННІ НОВИНИ

Ґітанас Науседа: «Санкції проти Росії мають діяти, допоки вона не звільнить незаконно окуповані території України»

Андрій Котенський

|

Президент Литви Ґітанас Науседа у Верховній Раді Україні виступив українською мовою та засудив агресію Росії проти України:

«Шановний голово Верховної Ради. Шановні депутати Верховної Ради, дорогі брати і сестри українці. Я прибув до вашої країни зі звісткою дружби і співпраці. Звертаюся до вас давньою і достойною мовою, яку було довго переслідувано і знищувано, однак не знищено.

Сподіваюся, що слова, які сьогодні скажу, допоможуть нам прокласти шляхи до спільного майбутнього. Ми завжди зможемо спиратися на своє спільне минуле. 30 років тому, коли Литва боронила свою свободу під час кривавих січневих подій, українські добровольці поспішали на допомогу пліч-о-пліч із героями нашої свободи. І ми, литовці, кожного разу були поруч, коли народ України ставав на захист своєї гідності.

Багато століть до того ми були поруч одне одного, і навіть мали спільну державу.

Ми торгували, вели культурний обмін, чинили опір спільному ворогові. Наші народи разом захищали дорогі для європейської цивілізації цінності. Пошану до верховенства права, свободу людини і демократію

Литовсько-українську дружбу проявлено у спільних героях. Невипадково саме тут, у Києві, спочив переможець битви під Оршею Костянтин Острозький, а в Острозі – герой Хотина Ян Кароль Ходкевич.

Хоча минуло сім років від військової агресії, яка зруйнувала міжнародний лад і злагоду в Європі, ми, литовці, далі твердо кажемо: Крим – це Україна. Ми суворо засуджуємо незаконну анексію Росії, виступаємо за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та вітаємо ініціативу Києва зі створення міжнародної Кримської платформи.

Любий народе України, Литва бачить ваше зусилля до розв’язання конфлікту на Донбасі. Ми вкотре закликаємо Росію і нею підсилені угрупування до невідкладного виконання Мінських угод. Санкції проти Росії мають діяти до тих пір, допоки вона не залишить незаконно окуповані території України. Немає сумнівів, що міцний Україні місце у міцній Європі.

Щиро радіємо за цивілізаційний вибір України прямувати до європейської і євроатлантичної операції, що затверджено в Конституцією України. Литва завше підтримувала вас на шляху до Європейського Союзу і НАТО.  Як ніхто інші, знаємо, що на вас очікують важкі випробовування на цьому шляху, та ми готові ділитися досвідом. Моя країна не стала б членом ЄС та НАТО, якби не намір здобувати спільні європейсько-політичні цілі. Ми також певні, що будь-якій країні, яка прагне змін, необхідний діалог із громадянським суспільством.

Прагнучи членства у Європейському Союзі не забувайте, що успіх реформ необхідний перш за все для забезпечення добробуту населення та стабільності самої держави…»

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *