ОСТАННІ НОВИНИ

На Херсонщині аграрії масово вбивають червонокнижних птахів

Андрій Котенський

|

На Херсонщині через протруєне зерно продовжують гинути червонокнижні птахи – сірі журавлі та рідкісні качки огарі. Про це повідомив директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко, передає Укрінформ.

«Наші люди (сільгоспвиробники – ред.) наскільки глибоко непорядні… Вчора (загинули – ред.) 18 сірих журавлів і 20 огарів. У всіх ті самі ознаки отруєння препаратом групи бродіфакум. У рамках кримінального провадження були проведені слідчі дії, взяті проби», – сказав Гавриленко.

За його  словами, мертвих птахів виявили безпосередньо на полях.

Як розповів Гавриленко, сьогодні він бачив близько 20 журавлів, що ледь-ледь підлітають, троє птахів повільно побрели від людей у болото – вони є «кандидатами на вимирання».

Директор біосферного заповідника підкреслив, що справжня біда буде, коли незабаром через цю територію пролітатимуть тисячі птахів.

Гавриленко підкреслив, що роз’яснювальна робота серед аграріїв не допомагає. Він сподівається, що зараз держава перейде до більш жорстких методів вирішення проблеми, і що ці рішення стосуватимуться не лише Херсонщини, оскільки, вкотре підкреслив директор заповідника, це проблема всієї України. Він категорично виступає проти переведення теми загибелі птахів на рівень регіональної проблеми.

Він вважає, що недобросовісні аграрії просто перечекали хвилю перевірок і знову повернулися до тих же методів боротьби з гризунами, від яких він застерігав. Гавриленко просить: протруєне зерно не треба кидати на поле, а слід засипати у нірки і затоптувати, щоб ослаблена полівка не вибралася на поверхню.

Директор заповідника також повідомив, що до нього звертаються і міжнародні організації, пропонують свою підтримку, допомогу і захист. «Я пояснюю, що ми зараз працюємо на державному рівні – є реакція державних структур. Ми очікуємо, що спільними зусиллями спробуємо зламати цей стереотип, що склався у нашому суспільстві в частині того «що хочу, те й роблю на землі», і що немає відповідальності», – зазначив Гавриленко.

Як відомо на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» цього року загинули сотні журавлі. За однією з версій слідчих, птахи могли гинути через оброблене хімікатами зерно, яке посіяли фермери на навколишніх полях. Відкрито кримінальне провадження за фактами «забруднення або псування земель» Кримінального кодексу.

Лабораторними дослідженнями підтверджено, що причиною загибелі даних птахів у лютому є препарат на основі бродіфакуму.

Водночас, як зазначають у Держпродспоживслужбі, препарат, від якого гинуть птахи, дозволений до використання в Україні, і відсутнє державне регулювання, норми, які б якимось чином регламентували внесення таких препаратів. На препаратах є рекомендації виробника: за одними рекомендаціями препарат рекомендують вносити поверховим методом (розкидати по полю), за іншими – зернові принади треба засипати у нори і притоптувати.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *