ОСТАННІ НОВИНИ

Бабак Тимко навіщував ранню весну в Україні

Вероніка Рой

|

На біостанції Харківського національного університету імені Каразіна в селищі Гайдари бабак Тимко III, якого традиційно будять у перші дні лютого, спрогнозував прихід весни за шість тижнів. Про це пише Укрінформ.

 

Від самого ранку в області хмарна погода з туманом, який до обідньої пори лише посилювався, тож тваринка своєї тіні не побачила.

Будили Тимка науковий співробітник лабораторії екології біофаку Володимир Ронкін і співробітник біологічного факультету Надія Токарська. За їх словами, «синоптик» цього року добре спав.

«Весна вже наступає. Весна буде ранньою, але треба почекати, через 6 тижнів буде тепло», — сказала Токарська, яка дістала Тимка з його дерев’яної хатки.

Одна з організаторів Дня бабака Людмила Доля додала: «Прогнози наших бабаків точні, це погода інколи підводить».

Зазначимо, на біостанції університету ім. Каразіна щороку 2 лютого відзначають День бабака за прикладом Дня бабака в штаті Пенсильванія (США), де бабака Філа свого часу вважали світовим синоптиком.

Згідно з повір’ям, якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору – значить, зима скоро закінчиться і весна буде рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і, злякавшись її, ховається назад в нору – буде ще 6 тижнів зими. На Харківщині хранителі бабаків «розшифровують прогноз» дещо інакше, фактично поєднуючи два варіанти.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *