ОСТАННІ НОВИНИ

Перед виборами Рясне-Руське роздало 58 га землі заказника «Торфовище Білогорща», – ЛМР

Наталя Дуляба

|

Рясне-Руська сільрада напередодні виборів роздала 500 земельних ділянок, 300 із яких – це 58 га львівського ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща». Про це пише пресслужба Львівської міськради з посиланням на заступника міського голови з містобудування Любомира Зубача.

 

За словами посадовця, напередодні виборів до Львівської ОТГ Рясне-Руська сільрада розпаювала й роздала 58 гектарів заказника «Торфовище Білогорща», що у Львові. Присвоєння кадастрових номерів датовано жовтнем, при цьому деякі ділянки оформляли всього за 4 дні до виборів.

Так, 19 і 21 жовтня у Публічній кадастровій карті України з’явилися повідомлення про оформлення технічної документації на 500 земельних ділянок у Рясне-Руській. 300 з них – це 58 га заказника «Торфовище Білогорща», розпоряджатися якими сільрада не мала права.

У мерії кажуть: своїми діями Рясне-Руська сільрада не лише порушила законодавство, а й ошукала потенційних власників таких земельних ділянок. Бо вони, маючи землю, не зможуть скористатися правом власності на неї.

«Мотиви Рясне-Руської очевидні. Землі, які хотіли відібрати в громади, Львів поверне. Бо ж Рясне-Руська сільська рада встигла прийняти так звані перші ухвали. Але це ще не кінцеві рішення, потрібні наступні ухвали. І це вже будуть повноваження Львова, який, звісно, зацікавлений, щоб на цих землях і далі був заказник», – відзначив Любомир Зубач.

Зазначимо, що торфовище «Білогорща» офіційно визнали ландшафтним заказником місцевого значення лише восени минулого року. Присвоєння охоронного статусу цій території ініціювали львів’яни, які ще у 2017 році писали відповідну петицію до Львівської міськради.

Після цього мерія Львова провела інвентаризацію землі торфовища – 91,1650 га. Ділянку, розташовану у межах міста, 58,8 га, вона передала Львівській ОДА. А вона своєю чергою мала передати ці землі у комунальну власність Рясне-Руської сільської ради.

«Такі рішення означали, що сільрада може розпоряджатися цією землею, але лише для тих потреб, які передбачені основною містобудівною документацією Львова. Тобто оскільки передана земля перебуває у межах міста Львова, то будь-які дії з розпорядження цієї землі мусять бути узгоджені з чинною містобудівною документацією Львова», – наголосив Любомир Зубач.

Як відомо, майже 92 га торфовища «Білогорща» розташовані на території Львова (Білогорща і Левандівка) та села Зимна Вода. Тут є унікальна флора і фауна, яка віднесена до Червоної книги України.

(Натисніть на зображення для збільшення)

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *