ОСТАННІ НОВИНИ

Суд виправдав суддю, який позбавляв учасників Автомайдану водійських прав

|

Шевченківський суд Києва виніс виправдувальний вирок щодо колишнього судді Печерського суду Києва Віктора Кицюка, якого обвинувачували у позбавленні водійських посвідчень учасників поїздки до Межигір’я взимку 2013 року. Про це повідомив адвокат потерпілих Роман Маселко, пише Громадське.

 

За його словами, прокурор у справі не прийшов на судове засіданні, де Кицюка повністю виправдали.

«Вона (суддя – ред.) не знайшла складу злочину у засудженні невинного, на підставі рапорту, у якому немає жодного підпису при відсутності жодного доказу вини і доказах невинуватості водія», – зазначив Маселко.

 

За версією слідства, Кицюк виніс два завідомо неправосудні рішення, і саме за це Вища рада правосуддя позбавила його статусу судді. Сам Кицюк не визнає провини.

Його захисник Андрій Подосінов раніше зазначив нам, що в діях Кицюка немає дисциплінарного складу злочину, що підтвердилося, коли Вища рада правосуддя відмовилася притягувати його до відповідальності за ці факти.

«Тож не можна вести мову про наявність складу злочину за статтею 375 (постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови — ред.)», — казав Подосінов.

Крім того, адвокат додавав, що він та його підзахисний проти закриття провадження через рішення Конституційного суду, та планує доводити свою невинуватість у судовому процесу.

У червні 2020 року Конституційний суд фактично скасував статтю 375 Кримінального кодексу, яка передбачала відповідальність суддів за завідомо неправосудні рішення. Раніше з клопотанням про скасування цієї статті до КС звернулася група з 55 депутатів, більшість з яких — члени фракції «Опозиційна платформа — за життя». У рішенні КС йдеться, що не встановлено критеріїв, за якими можна визначити, яке рішення судді є «неправосудним», а також не розкрито змісту сполучення «завідомо неправосудний».

Потерпілий у справі — учасник автопробігу до будинку Януковича Михайло Черкасенко був переконаний, що справа завершиться виправдувальним вироком екссудді: «Судді теж повинні бути підсудними та відповідати за свої рішення. Ця справа завершиться так само як і справа Царевич. Так що у нас ще довгий шлях до встановлення справедливої судової системи», — казав потерпілий.

Колишню суддю Царевич виправдали у винесенні неправосудних рішень у «справах Автомайдану» у 2014 році

Віктор Кицюк, відповідно до бази активістів, один із 337 судів, які під час Революції Гідності ухвалювали неправомірні рішення щодо учасників Майдану — забороняли мирні зібрання, обвинувачували активістів за опір правоохоронцям та порушення порядку мирних зібрань.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *