ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні збирають кошти на Музей Голодомору

Андрій Котенський

|

У Києві презентували краудфандингову платформу «Зерна правди». Команда Міжнародного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору розробила її спільно з IT-компанією SoftServe, аби залучити благодійні внески з метою створення та втілення проєкту основної експозиції Музею Голодомору.

 

Як повідомляє Gazeta.ua, будівництво музею призупинили, коли до влади прийшов пезидент утікач Віктор Янукович. Лише у 2016 році розпочався процес затвердження будівництво другої черги музею. У 2017 проєкт отримав схвальні відгуки від ЮНЕСКО. Це важливо, бо музей будується на схилах Дніпра. Висновок свідчить, що він не пошкоджує природу річки.

Платформа «Зерна правди» (zernapravdy.org) розроблена як можливість кожному, незалежно від фінансової спроможності, соціального статусу, рівня публічності, стати благодійником Музею Голодомору.

 

Віцепрезидентка Світового конгресу Українців Олена Кошарна розповіла, що внесок кожного стане визначальним для розбудови цілісного музейного комплексу, якого Україна та світ чекають майже 90 років.

«Голодомор – це особиста трагедія моєї родини. Всі вони пережили Голодомор. Усі, хто знає мене знає, що в моєму офісі є портрет моєї бабусі. Вона мій ангел-охоронець, Олена Гайворонська-Кошарна. Вона теж пережила Голодомор у Кадіївці. Зараз це окупований Стаханов на Луганщині. Сьогодні я закликаю вас зробити свій посильний внесок на краудфандинговій платформі “Зерна правди” для підтримки будівництва Музею Голодомору в Києві. Внесок кожного стане визначальним для розбудови цілісного музейного комплексу, якого Україна та світ чекають майже 90 років. Разом ми нарешті зможемо відкрити та донести світові правду про причини, наслідки та назвати в голос імена жертв Голодомору. Перший у світі музей Голодомору має бути завершений. Долучайтеся», – закликала Олена Кошарна.

Голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду розвитку меморіалу жертв Голодомору Іван Васюник також закликає підтримати проєкт, бо відтворення історичної правди – стосується кожного українця.

«За таку справу, як Музей Голодомору, відповідає кожен з нас. І не лише тому що ця трагедія торкнулась майже кожної української родини. А й тому, що правда про Голодомор формує новітню українську націю. Вона закріплює наш дух свободи. Я хочу сказати, що пані Олена Кошарна не лише закликає. Вона, як успішна людина, вже зробила дуже вагомий внесок у будівництво музею. Так само, як і відомі українські підприємці. Наприклад, засновниця фармацевтичної компанії «Фармак» Філя Жебровська, засновник «Миронівського хлібопродукту» Юрій Косюк. Сьогодні з нами Тарас Кіцмей, засновник однієї з найбільших в Україні ІТ-компаній SoftServe, який зробив разом із нами цю платформу. Відповідальна за творення музею в тому числі і держава. Чому? Бо ціною загиблих людей ми відновили незалежність», – повідомив Іван Васюник.

Відповідальна за творення музею в тому числі і держава. Чому? Бо ціною загиблих людей ми відновили незалежність. Він також вважає символічним, що будівництво музею відновилось після Революції Гідності. Минулого року на вшануванні пам’яті жертв Голодомору президент Володимир Зеленський визнав цей проєкт пріорітетним і вказав на необхідність його завершити до 2023 року.

«Відповідає держава і відповідає весь світ. Ми разом реалізуємо цей непростий проєкт. Адвокатами проєкту в світі є дуже високі та поважні люди. Духовну опіку над створенням музею взяли на себе глави українських церков. Глава Православної церкви України Блаженнійший Епіфаній, голова УГКЦ Блаженнійший Святослав. Опіку за кордоном здійснює Світовий конгрес українців – Павло Гроц, Степан Романів, голова Канадсько-української фундації Богдан Онищук. Він узяв на себе велику ношу збору фондів за кордоном. Ми маємо у наглядовій раді президента Віктора Ющенка. Завдяки ньому світ та Україна дізналися перші горстки правди про цю трагедію, і завдяки якому у 2008 році була збудована перша частина меморіалу. Адвокатами є відомі у цілому світі друзі України, зокрема колишні прем’єри Канади Стівен Гарпер та Австралії Тоні Еборт», – додав Іван Васюник.

Каркас будівлі Музею Голодомору мають завершити у 2021 році.

«Потужна команда архітекторів київської та польської архітектурних груп виконала розробку проєктної документації. У 2017 році ми затвердили проєкт і розпочали будівництво. На сьогодні вже збудовано півтора поверхи. Загалом буде чотири.

До весни наступного року плануємо повністю збудувати каркас будівлі та завершити каркас пішохідного мосту. Він поєднуватиме музей з автомобільною площадкою на іншій стороні Дніпровського узвозу. Сподіваємось, що карантин нам не завадить. У цьому році були деякі складнощі, але ми будівництво не зупиняли. Сподіваємось, що будівельники плідно попрацюють і наступного року і в намічені терміни ми здамо об’єкт в експлуатацію», – повідомив директор будівництва Андрій Замогильний.

Підтримати проєкт можна за посиланням: Zerna_Pravdy

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *