ОСТАННІ НОВИНИ

Міськрада Львова планує викупити частину вілли Яна Стики

Вероніка Рой

|

Дирекція та колектив Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького просять і повернути музею колишню його власність – чиншовий дім, що на вулиці Олекси Новаківського, 2. Про йдеться на Facebook-сторінці Художньо-меморіального музею Олекси Новаківського.

 

Зазначимо, нещодавно з’явилося оголошення про продаж частини вілли Яна Стики, яка збудована в кінці XIX століття. Будівля поділена на дві частини: в одній працює музей Олекси Новаківського, а в іншій живуть люди. Продавати хочуть саме частину вілли, яка більше 20 років тому була приватизована кількома львівськими сім’ями. Частину будівлі хочуть продати за 900 тисяч доларів.

Як йдеться у повідомленні, у радянський час тут створили гуртожиток заводу «Львівприлад», а в роки незалежності приміщення були приватизовані мешканцями. Будинок творить єдиний комплекс із двоповерховою віллою нинішнього Художньо- меморіального музею Олекси Новаківського, що на розі вулиць О. Новаківського і Листопадового Чину, 11.

«Висловлюємо свою позицію щодо повернення музеєві цієї знакової в історії нашого міста та нашої культури пам’ятки (колишнього чиншового будинку Яна Стики, вул. О.Новаківського, 2). Тут буде розгорнено нові виставкові та фондові приміщення, вкрай необхідні для забезпечення зберігання безцінних збірок музею, до дбайливого плекання яких закликав Андрей Шептицький. Також завдяки новим площам буде розширено музейний освітньо-мистецький простір, що єднатиме митців, культурологів, істориків, педагогів», – йдеться у повідомленні.

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко на своїй сторінці у Facebook повідомив, що міськрада Львова має намір викупити частину вілли, яка була приватизована мешканцями.

«Вивчаємо детальну інформацію щодо можливого його продажу приватними власниками. А також розпочали перемовини з ріелторами, що розмістили таке оголошення. Також готуємо на цю п’ятницю – рішення виконкому щодо ініціації викупу для потреб міста. Якщо вся інформація підтвердиться – то міська рада готова брати участь у поверненні даної історичної будівлі у власність міста», – написав Андрій Москаленко.

Довідка

Чиншовий дім Яна Стики разом із прилеглою творчою робітнею митця (на розі вулиць О. Новаківського і Листопадового Чину, 11) 1907 року придбав для потреб новоствореного «Церковного єпархіального музею» (тодішня назва НМЛ) видатний меценат української культури і мистецтва митрополит Андрей Шептицький. У1908–1918 рр. тут жив знаний український художник-монументаліст, стипендіат митрополита Андрея Шептицького Модест Сосенко. 1913 року в будинку оселився український живописець і педагог Олекса Новаківський. Художник працював у творчій робітні, що на другому поверсі вілли, і мешкав з родиною в п’яти кімнатах чиншового дому.

У стінах майстерні О. Новаківського з ініціативи та за фінансової підтримки митрополита А. Шептицького в 1923–1935 роках діяла перша в Галичині українська Мистецька школа.

Після Другої світової війни тут розмістилася студія Івана Севери. У березні 1972 року з нагоди урочистого відзначення ЮНЕСКО 100-річчя від дня народження О. Новаківського в приміщенні робітні митця було відкрито його художньо-меморіальний музей (як відділ НМЛ). Відтоді на будинку розмістили меморіальну дошку О. Новаківському. В архіві музею зберігається Дарчий лист-заповіт митрополита Андрея Шептицького.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook-сторінка Андрія Москаленка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *