ОСТАННІ НОВИНИ

Коронавірус може прожити на екрані телефона 28 днів, – дослідження

Ольга Денисяка

|

Нове дослідження австралійських вчених показало, що коронавірус може жити на твердих поверхнях, наприклад, на екрані гаджета або банкнотах, 28 днів. Проте панікувати не варто – здебільшого вірус передається повітрям. Дослідження провели науковці національного наукового агентства Австралії CSIRO, передає hromadske.

 

Вони встановили, що коронавірус живе на твердих поверхнях і залишається заразним довше, ніж вважалося – до 28 днів. Але у дослідження є багато «але», за що його автори вже отримали багато критики.

Працювали вчені у лабораторних умовах, використовуючи такі поверхні – скло, нержавіючу сталь, полімерні та паперові банкноти, бавовняну тканину. Жив вірус за температури 20 градусів за Цельсієм, що приблизно відповідає кімнатній температурі. За таких умов коронавірус жив 28 днів, а вірус грипу, для порівняння, – 17.

Один з головних моментів – дослідження проходило у темряві, бо ультрафіолетове світло вбиває вірус.

Критику автори дослідження отримали не тільки за пункт про темряву, а й за те, що вони викликають «непотрібний страх» у людей, пише BBC.

Про це зокрема заявив професор Рон Еклс, екс-директор Центру простуди при Кардіффському університеті. Він наголосив, що люди заражають одне одного через мокротиння, яке ми виділяємо при кашлі та чханні, а дослідження австралійських вчених це не враховувало, вони не використовували цей слиз людини.

«Мокротиння – вороже середовище для вірусів, бо воно містить багато білих клітин, які виробляють ферменти для знищення вірусів, а також можуть містити антитіла та інші хімічні речовини для нейтралізації вірусів», – сказав професор.

Також видання додає, що минулого тижня професор медицини Каліфорнійського університету Моніка Ганді заявила, що коронавірус не передається через поверхні.

«Зараз ми знаємо, що причина розповсюдження (вірусу – ред.) — не в доторках до поверхонь і не в наших очах. Це відбувається через близькість з кимось, хто вивергає вірус з рота та носу», – сказала вона.

Попри критику і аргументи проти передачі вірусу через поверхні, дослідження австралійських вчених демонструє, що для безпеки важливо мити руки та протирати поверхні гаджетів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *